Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ικανοποίηση στο Θέρμο για τον (επίτιμο δημότη του) Προκόπη Παυλόπουλο


10389538_882088411853356_7844720893877245545_nΧαίρονται στο Θέρμο για το γεγονός πως ο Προκόπης Παυλόπουλος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Και αυτό καθώς ο πρώην υπουργός των Κυβερνήσεων Καραμανλή θεωρείται φίλος του δήμου Θέρμου του οποίου μάλιστα ανακηρύχθηκε και Επίτιμος Δημότης.
Ήταν 23 Αυγούστου του 2008 όταν ως υπουργός Εσωτερικών ο Προκόπης Παυλόπουλος επισκέφθηκε την Αιτωλοακαρνανία και βρέθηκε σε Ναύπακτο και Θέρμου όπου έγινε η τελετή ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη. Ο Προκόπης Παυλόπουλος έδειχνε πάντα ενδιαφέρον για τα ζητήματα του Θέρμου και συνέβαλλε ιδιαίτερα στο να προχωρήσει το έργο του νέου μουσείου εξασφαλίζοντας τη χρηματοδότηση.
DSC_0014
10986456_882088358520028_7151873100974911125_n

Πηγή: http://www.agrinionews.gr/

Κυριακή 15 Φεβρουαρίου 2015

Μνημόσυνο σαρανταήμερο (40) Φώτη Ιωάν. Ντζούφρα

Μνημόσυνο σαρανταήμερο (40) Φώτη Ιωάν. Ντζούφρα

Tο 40ήμερο μνημόσυνο του Φώτη Ιωάν. Ντζούφρα θα τελεστεί το Σάββατο 21 Φεβρουαριου 2015, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βύρωνα ( δωδέκατη στάση λεωφορείο Νο 732 Ζωοδόχος Πηγή - Άγιος Φανούριος)

Τρίτη 3 Φεβρουαρίου 2015

Σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο Δρυμώνας Νεροσύρτης Λαδικού Χαλίκι / Μεγάλη κατολίσθηση σε εξέλιξη στο Νεροσύρτη


Οι ισχυρές βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να φουσκώσουν τα ποτάμια και οι χείμαρροι και να προκαλέσουν πολλές κατολισθήσεις, πτώση βράχων και χωμάτων σε διάφορες περιοχές του Χαλικίου με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό και τη διακοπή κυκλοφορίας του δρόμου Δρυμώνας - Νεροσύρτης - Λαδικού - Χαλίκι - Αγία Παρασκευή. 

Στάλθηκαν μηχανήματα (φορτωτής – φορτηγό εκχιονιστικό) και ανοίχτηκε μερικώς ο δρόμος. Θα χρειαστεί όμως ουσιαστική παρέμβαση για την απομάκρυνση των φερτών υλικών από το οδικό δίκτυο.


Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στο Νεροσύρτη, όπου μια μεγάλη κατολίσθηση στη θέση Ζαρά βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αρχές προχώρησαν στην εκκένωση μιας κατοικίας.



Η θέση Ζαρά όπου η κατολίσθηση  βρίσκεται σε εξέλιξη



Η θέση Ζαρά όπου η κατολίσθηση  βρίσκεται σε εξέλιξη









Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Και το Χαλίκι ανάμεσα στις περιοχές της Αιτωλ/νίας που κηρύχτηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης




Αποδεκτά έγιναν από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας τα αιτήματα που εστάλησαν άμεσα χθες από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά , μετά τις σοβαρές καταστροφές που σημειώθηκαν από τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και την έντονη βροχόπτωση και πλέον κηρύσσονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Δημοτικά Διαμερίσματα Δήμων της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας καθώς και το Δ.Δ. Πλάκας του Δήμου Καλαβρύτων Π.Ε. Αχαΐας.
Συγκεκριμένα, η Γ.Γ. ενέκρινε τα αιτήματα που υπεβλήθησαν από την Π.Δ.Ε. για τις Τοπικές Κοινότητες Ευηνοχωρίου, Κατοχής και Λεσινίου Δ.Ε. Οινιάδων του Δήμου της Ι.Π. Μεσολογγίου, των Δ.Ε. Παρακαμπυλίων, Παναιτωλικού, Παραβόλας, Μακρυνείας, Αρακύνθου στον Δήμο Αγρινίου, τις Τ.Κ. Πατιόπουλου, Αγριδίου, Εμπεσού, Σταθά, Αμοριανών, Ποδογόρας, Αγριδίου, Πετσάλια, Φράγκου του Δήμου Αμφιλοχίας, τις Τ.Κ. Αργυρού Πηγαδίου, Θεοτόκος, Χαλικίου, Κόνισκας, Διπλατάνου, Αμβρακιάς και Κοκκινόβρυσης του Δήμου Θέρμου και στην Δ.Ε. Πλατάνου, Τ.Κ. Κλεπάς, Δ.Ε. Αποδοτίας, Τ.Κ. Γραμμενη Οξυά, Λευκά, Μανδρινή, Καλλονή, Κυδωνιά, Γρηγόρι, Ελατόβρυσης, Τερψιθέα, Κοκκινοχώρι, Ασπριά και Αμπελακιώτισσα και Δ.Ε. Πυλήνης στον Δήμο Ναυπακτίας.
Όπως επεσήμανε από την πρώτη στιγμή ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας «μέλημά μας ήταν και παραμένει η προστασία της ανθρώπινης ζωής, και ακολούθως τα σπίτια και οι περιουσίες των κατοίκων», ενώ να σημειωθεί πως από το πρωί τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιοι Αντιπεριφερειάρχες βρίσκονται στο πλευρό των κατοίκων των περιοχών που έχουν πληγεί στην Αιτωλοακαρνανία και είναι σε συνεχή επικοινωνία από προχθές με τους Δήμους και τις αρμόδιες Υπηρεσίες και στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες, ώστε να παρέμβουν όπου χρειάζεται.

Κυριακή 1 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς ρεύμα ΤΟ ΧΑΛΙΚΙ και άλλα χωριά του Θέρμου- «βιβλική» η καταστροφή




Θέρμο, 1-2-2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, στην περιοχή του Δήμου Θέρμου. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι καταστροφές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «βιβλικές».
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αναφέρονται στην επικοινωνία και στην ηλεκτροδότηση, αφορούν την ορεινή περιοχή. Οι Τοπικές Κοινότητες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου, Κοκκινόβρυσης και Χαλικίου παραμένουν για δεύτερη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω σοβαρών βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε τηλεφωνικής επικοινωνίας στις περιοχές αυτές. 
Επίσης, εκτεταμένες κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών ορεινών οικισμών. Πολλά από τα σχετικά προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί με τα μηχανήματα της Περιφέρειας και με μισθωμένα από τον Δήμο μηχανήματα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δρόμοι παραμένουν ακόμη κλειστοί λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί σ’ αυτούς, ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι γέφυρες στον δρόμο Διπλάτανος – Ευηνολίμνη και Άγιος Θεόδωρος – Κόνισκα και έχουν καταστραφεί πολλά τεχνικά έργα στο σύνολο του οδικού δικτύου της ορεινής περιοχής. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Τοπική Κοινότητα Αργυρού Πηγαδίου, όπου μια μεγάλη κατολίσθηση στη θέση Γαρδικιώτη επί του δρόμου Δρυμώνας – Αργυρό Πηγάδι είχε ως αποτέλεσμα αφενός την εκτεταμένη καταστροφή του δρόμου και της γέφυρας στο σημείο αυτό και αφετέρου την καταπλάκωση της γέφυρας στον δεύτερο δρόμο που οδηγεί στο Αργυρό Πηγάδι μέσω Αμβρακιάς, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα να έχει αποκλειστεί τελείως και να είναι αδύνατη προς το παρόν οποιαδήποτε παρέμβαση αποκατάστασης της κυκλοφορίας. Προσπάθειες να δοθεί προσωρινά πρόσβαση μέσω Κοκκινόβρυσης δεν έχουν ευοδωθεί, καθώς και ο συγκεκριμένος δρόμος παραμένει αποκλεισμένος και δεν στάθηκε δυνατό να ελεγχθεί το μέγεθος των ζημιών σε όλο το μήκος του λόγω μη δυνατότητας πρόσβασης. Επίσης, εξαιτίας της κατολίσθησης έχει καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης τόσο στο Αργυρό Πηγάδι όσο και στον συνοικισμό Θεοτόκος ή Τσιρνόκος. Ο συνοικισμός αυτός, μάλιστα, πιθανόν να χρειαστεί ακόμη και να εκκενωθεί. 
Επίσης, παραμένουν τελείως αποκλεισμένοι οικισμοί, όπως η Κοκκινόβρυση, ο Άγιος Θεόδωρος και ο Διπλάτανος. Μεγάλη κατολίσθηση έχει προκληθεί στη θέση Λαδικού επί του δρόμου προς Χαλίκι και σοβαρές επίσης κατολισθήσεις στους δρόμους προς Κόνισκα και προς Κοκκινόβρυση. 
Υπάρχουν, τέλος, και επιμέρους ζημιές σε ιδιοκτησίες και σε δημοτικούς δρόμους εντός των ορεινών οικισμών, που δεν μπορούν λεπτομερώς να καταγραφούν αυτή τη στιγμή εξαιτίας αδυναμίας πρόσβασης. 
Επιπλέον, στην ημιορεινή περιοχή του Δήμου ο δρόμος Γέφυρα Μπανιά - Ανάληψη μέσω Πούλιανης έχει αποκλειστεί λόγω πτώσεως βράχου, ενώ αγροτικές εκτάσεις στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Χρυσοβίτσας, Πετροχωρίου και Αβαρίκου έχουν κατακλυσθεί από μεγάλη ποσότητα ομβρίων, με αποτέλεσμα την καταστροφή καλλιεργειών.
Με δεδομένη την έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή του Δήμου και τη συναφή αναγκαιότητα τόσο για την οριστική αποκατάσταση των προκληθεισών ζημιών όσο και για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων ο Δήμος Θέρμου έχει ζητήσει με σχετικό έγγραφό του από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχει προγραμματιστεί, μάλιστα, σύσκεψη και αυτοψία αύριο, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 στο Δημαρχείο Θέρμου με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Χριστίνας Σταρακά και των αρμοδίων παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας. 
Από τον Δήμο Θέρμου