Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2016

ΕΚΟΙΜΗΘΗ Η ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΚΝΑ

Εκοιμήθη η Μαρία Τσίκνα σε ηλικία 92 χρονών, το γένος Μπουγά. Γεννήθηκε στον Ταξιάρχη Θέρμου και παντρεύτηκε στο Χαλίκι. Είχε 7 παιδιά. Τρία αγόρια και τέσσερα κορίτσια. Πέρασε μεγάλη φτώχεια για να τα αναθρέψει και υπήρξε άξια οικογενειάρχης, τίμια και αρκετά εργατική συγχωριανή. Τα τελευταία χρόνια ζούσε στο Παναιτώλιο.
Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί σήμερα στις 4 μ.μ. στο Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Παναιτωλίου.

Ο Σύλλογος Χαλικιωτών εκφράζει τα θερμά συλλυπητήριά του.

Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Εγκαταστάθηκε εργολαβία στη θέση "Τσικούλες" Νεροσύρτη για να εκτελέσει εργασίες εκβραχισμού και διαπλάτυνσης του δρόμου

Επιτέλους εγκαταστάθηκε η Εταιρεία "Διατονος Μηχανική -Στεργιου ΕΤΕ Κοινοπραξία" στον όμορφο οικισμό του Νεροσύρτη. Συγκεκριμένα θα εκτελέσει εργασίες εκβραχισμού και διαπλάτυνσης προυπολογισμού 200.000 € στη θέση "Τσικούλες" για να άρει την επικινδυνότητα του σημείου αυτού. Η μελέτη προβλέπει να παραμείνει η αντιστήριξη του δρόμου από ξερολιθιά που την κατασκεύασαν με μεράκι οι παππούδες μας και οι πατεράδες μας. 
Ελπίζουμε η Περιφέρεια και ο Δήμος να συνεχίσουν το ενδιαφέρον τους για την προσπελασιμότητα του επαρχιακού δρόμου Θέρμο - Δρυμώνας -Προυσσός.
Να επισημάνουμε ότι το οδικό δίκτυο της ορεινής Τριχωνίδας είναι από τα χειρότερα σε όλη την Ελλάδα. 
Μπορείτε να δείτε φωτογραφίες από τις "Τσικούλες" ...









Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2016

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία για το Χαλίκι (και από Αγία Παρασκευή και από Δρυμώνα)




Κατολίσθηση κοντά στο Νεροσύρτη

Μηχανήματα  της Περιφερειακής Ενότητας Αιτ/νίας καθάρισαν σημεία του οδικού δικτύου Αγία Παρασκευή -Δρυμώνα από τις κατολισθήσεις, τις πέτρες, την λάσπη, και από κορμούς δέντρων.

Οι χειριστές των μηχανημάτων, εργάστηκαν αδιάκοπα χθες και κατάφεραν να αποκαταστήσουν το πρόβλημα και σήμερα το πρωί όλο το οδικό δίκτυο είναι προσπελάσιμο. 

Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου 2016

Διακοπή κυκλοφορίας του οδικού δικτύου Αγία Παρασκευή - Χαλίκι - Θέση Σπαστήρα Νεροσύρτη λόγω κακοκαιρίας



Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έχουν πλήξει την ορεινή Τριχωνίδα τις τελευταίες ημέρες, έχουν προκαλέσει πολλά προβλήματα σε όλο το οδικό δίκτυο του Χαλικίου, καθώς και την έκδηλη ανησυχία των λιγοστών κατοίκων. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση από τον  Πρόεδρο του χωριού κ. Γρομητσάρη Κ. Χρήστο οι έντονες βροχοπτώσεις, οι συσσωρεύσεις υδάτων, αλλά και οι κατολισθήσεις προκάλεσαν τη διακοπή της κυκλοφορίας σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου. Επίσης, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες αποκαταστάθηκε το οδικό δίκτυο θέση "Σπαστήρας-Νεροσύρτη". Περαιτέρω προσπάθεια για διάνοιξη του δρόμου δε συνεχίστηκε, λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί, αλλά και της εξέλιξης του φαινομένου των κατολισθήσεων. Αύριο, Τρίτη, τα μηχανήματα τόσο της Περιφέρειας όσο και τα μισθωμένα από τον Δήμο, θα επιχειρήσουν να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Επιπλέον και άλλα μηχανήματα προσπαθούν να δώσουν σε κυκλοφορία το δρόμο Αγία Παρασκευή - Χαλίκι. Ο Δήμος από την πρώτη στιγμή  κινητοποιήθηκε για την αποκατάσταση της κυκλοφορίας.

Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2016

Επιτέλους εξασφαλίζεται η ασφαλής προσπελασιμότητα στο οδικό τμήμα Δρυμώνα – Νεροσύρτη (εκβραχισμός)

Υπεγράφησαν χθες, Τετάρτη 10-02-2016, από την Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κ.Χ. Σταρακά, οι συμβάσεις δύο ακόμη σημαντικών έργων για το οδικό δίκτυο της Αιτωλοακαρνανίας.
Πρόκειται για τα έργα «Συντήρηση της 33ης Επαρχιακής Οδού στο τμήμα από διασταύρωση Ε.Ο. έως Πρόδρομο, έτους 2013-2014», με προϋπολογισμό 200.000 ευρώ και «Συντήρηση της 19ης Επαρχιακής Οδού στο τμήμα Δρυμώνα-Νεροσύρτη, έτους 2013-2014»,με προϋπολογισμό επίσης 200.000,00 ευρώ.
Τα παραπάνω έργα  θα συμβάλλουν  στην εξασφάλιση της προσβασιμότητας του επαρχιακού οδικού δικτύου του Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας και αποτελούν αναγκαίες παρεμβάσεις για την άρση της επικινδυνότητας των συγκεκριμένων οδών.
Στο φυσικό αντικείμενο του πρώτου έργου περιλαμβάνεται η συνέχιση της ασφαλτόστρωσης του οδικού τμήματος από το τοπικό διαμέρισμα Προδρόμου και προς την  33ης επαρχιακή οδό ενώ, παράλληλα, θα εκτελεσθούν εργασίες καθαρισμού τάφρων, κατασκευή σωληνωτών οχετών, οδοστρωσία, ασφαλτικά και σήμανση κάθετη και οριζόντια.
Στο φυσικό αντικείμενο του δεύτερου έργου περιλαμβάνεται παρέμβαση στο οδικό τμήμα Δρυμώνα – Νεροσύρτη της 19ης Επαρχιακής Οδού και εκτέλεση εργασιών διαπλάτυνσης της οδού με εκβραχισμούς, διάνοιξη τάφρων, καθώς και κατασκευή σωληνωτών αγωγών προκειμένου να εξασφαλιστεί η ασφαλής προσπελασιμότητα της οδού.
Η χρηματοδότηση των έργων έχει εξασφαλιστεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Χ. Σταρακά δήλωσε σχετικά: «Έχουμε την ευθύνη ενός τιτάνιου έργου που είναι η συντήρηση του μεγαλύτερου οδικού δικτύου που έχει Περιφερειακή Ενότητα στη χώρα, παράλληλα με ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο που έχει διαρκή ανάγκη παρεμβάσεων. Παρά τις δύσκολες εποχές για τα οικονομικά της χώρας είμαστε εκεί για να συνεργαστούμε με τους δήμους και να λύσουμε προβλήματα που βελτιώνουν τη ζωή των πολιτών. Τα έργα συντήρησης έχουν μεγάλη σημασία για το οδικό μας δίκτυο, ενώ τα μηχανήματά μας παρεμβαίνουν όπου υπάρχει ανάγκη. Οι καιρικές συνθήκες θα δυσκολέψουν τις επόμενες μέρες και αναμένεται να έχουμε και πάλι αρκετή δουλειά».
Υπενθυμίζεται ότι με τα μηχανήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας έχουν γίνει, εντός του Ιανουαρίου, παρεμβάσεις εξασφάλισης της βατότητας των οδών καθώς και εκχιονισμοί στα επαρχιακά  οδικά τμήματα της ορεινής Ναυπακτίας, Τριχωνίδας, Ξηρομέρου και Βάλτου:
–  Σίμο- Ελευθέριανη- Άγιο Δημήτριο- Πλάτανο-Αχλαδόκαστρο- Χάνι Λιόλιου- Καστανιά.
– Ρίγανη- Φαμίλα- Ελευθέριανη.
– Καλλιθέα- Λαμπίρι – Στριγανιά – Χαλίκι – Όρια Νομού
– Αμπέλια- Χούνη- Άγιο Βλάση- Κυπάρισσο.
– Κατούνα-  Περγαντί- Κονοπίνα- Κομποτή
Ακόμη έχουν γίνει παρεμβάσεις  σε χείμαρρους των  περιοχών Στράτου ,  Λεπενού , Χούνης  και Αγίου Βλασίου, ενώ επιπλέον έχουν συσταθεί δύο συνεργεία αποκατάστασης λάκκων με ψυχρά άσφαλτο στους οδικούς άξονες
–  Καστράκι- Μπαμπαλιό – Εμπεσός- Αγρίδι  και Εμπεσός- Περδικάκι- Βρουβιανά.
– Καλλιθέα – Λαμπίρι- Όρια Νομού
– Βόνιτσα- Μοναστηράκι
– Πλαγιά – Περατιά
– Αστακός- Μύτικας
– Βασιλόπουλο- Βελά
– Δουνέικα -Γέφυρα Βλαχομάνδρας
– Αιτωλικό- Γουριά – Ιθωρία- Σταμνά
– Ζευγαράκι- Κάτω Μακρυνού
– Χρυσοβίτσα- Πρόδρομος

Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 2016

Με επιτυχία η κοπή πίτας από τον σύλλογο Χαλικιωτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος»

    Την Κυριακή Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του  Συλλόγου Χαλικιωτών «Η Μεταμόρφωση του Σωτήρος», στο Βύρωνα Αττικής. Την πίτα έκοψε ο Κωνσταντίνος Ντζούφρας ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου. Παρόντα ήταν και τα ιδρυτικά μέλη: Καραδημήτρης Π. Βασίλης, Καραδημήτρης Π. Γιάννης, Καραδημήτρης Χ. Βασίλης, Πρέντζας Χ. Αναστάσιος, Νζούφρας Α. Σωτήρης,  Νζούφρας Ι. Βασίλειος, Ρισβάς Α. Ιωάννης.
   Ο πρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου στο χαιρετισμό του καλωσόρισε όλους και ευχήθηκε υγεία και επίτευξη των προσδοκιών για το 2016.  Ακολούθησε ενημέρωση από το Δ.Σ. για θέματα που αφορούν το Χαλίκι. 
  Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας ευχαριστεί όλους τους χωριανούς και τους φίλους του Συλλόγου μας που παραβρέθηκαν στην συγκεκριμένη εκδήλωση.














Αντισταθμιστικά ζητά ο δήμος Θέρμου για το νερό του Ευήνου

Αποτέλεσμα εικόνας για fragma eyhnoy
Aναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Θέρμου προς τον Υπ. Εσωτερικών:
ΘΕΜΑ : «Διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τον Δήμο Θέρμου από την εκτροπή του Ευήνου»
Κύριε Υπουργέ,
Ο Δήμος Θέρμου Αιτωλ/νίας, κατ’ εξοχήν ορεινός Δήμος, στερήθηκε αντισταθμιστικών ωφελημάτων από το έργο εκτροπής των νερών του Ευήνου, το οποίο τροφοδοτεί, μέσω του ταμιευτήρα του Μόρνου, την πρωτεύουσα με πόσιμο νερό από την Ευηνολίμνη.
Η Ευηνολίμνη, όπως γνωρίζετε και προσωπικά, βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Ναυπακτίας, ενώ το φράγμα κατασκευάστηκε μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Διπλατάνου Δήμου Θέρμου και Αγίου Δημητρίου Δήμου Ναυπακτίας, με αποτέλεσμα να υποστεί η περιοχή του Δήμου μας μόνιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης. Ο συνημμένος σχετικός χάρτης με τα όρια του Δήμου Θέρμου συνιστά με μια πρώτη ματιά απόδειξη αυτής της παραδοχής.
Η προσφορά από αυτή εδώ την περιοχή πόσιμου νερού, που συνιστά μέγιστο αγαθό, για την κάλυψη βασικών αναγκών μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας, πρέπει να βρει αντίστοιχη ανταπόκριση εκ μέρους της πολιτείας αλλά και της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το αγαθό αυτό, της ΕΥΔΑΠ, προς κάλυψη αναγκών της περιοχής από την οποία αφαιρείται το αγαθό.
Αυτό ισχύει, εξάλλου, ως γενική παραδοχή, καθώς η κοινωνική ανταπόδοση εκ μέρους των εταιρειών στις περιοχές από όπου αυτές αντλούν πόρους, οι οποίοι συνιστούν αντικείμενο εμπορίας και δημιουργίας κερδών, συνιστά υποχρέωση στο πλαίσιο της υγιούς λειτουργίας μιας σύγχρονης οικονομίας.
Με δεδομένη, μάλιστα, τη δεινή κρίση που διέρχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε ότι η ΕΥΔΑΠ πρέπει άμεσα να αποδεχθεί τον καθορισμό μόνιμου ανταποδοτικού τέλους υπέρ των περιοχών που υφίστανται τις επιπτώσεις από την κατασκευή των τεχνητών λιμνών που εκμεταλλεύεται η εταιρεία.
Επιπλέον, αναφορικά με τον Δήμο Θέρμου, που δεν έχει λάβει ως τώρα κανενός είδους σχετική ανταπόδοση, παρότι η περιοχή αναφοράς του Δήμου Θέρμου υφίσταται πρωτίστως τις αρνητικές συνέπειες της εκτροπής, η ΕΥΔΑΠ πρέπει, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να χρηματοδοτήσει ως αντισταθμιστικά ωφελήματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά έργα του Δήμου Θέρμου, τα βασικότερα των οποίων από τα οποία θα μπορούσαν να συνοψισθούν ως εξής:
1) Αντικατάσταση της γέφυρας Μπανιά στον Εύηνο ποταμό επί του οδικού άξονα Ναύπακτος – Θέρμο, όπου η διέλευση οχημάτων γίνεται ακόμη μέσω μιας επικίνδυνης και πεπαλαιωμένης στρατιωτικής γέφυρας τύπου BΕLLEY.
2) Ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Φράγμα του Ευήνου έως την Τ.Κ. Διπλατάνου του Δήμου Θέρμου, καθώς και των λοιπών δρόμων του χωμάτινου επαρχιακού οδικού δικτύου μέσω του οποίου συνδέονται αποκλειστικά 8 Τοπικές Κοινότητες (17 οικισμοί συνολικά) της παρευήνιας περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται τόσο στην κοιλάδα του Ευήνου κάτωθεν του φράγματος όσο και στις κοιλάδες των παραποτάμων του Ευήνου Γιδομανδρίτη και Φειδάκια, που αποτελούν ενιαίο οικοσύστημα με την κοιλάδα του Ευήνου.
3) Κατασκευή γέφυρας που ενώνει τη Ναυπακτία με την Τριχωνίδα στην θέση «Δοσούλα» Τ.Κ. Κάτω Χρυσοβίτσας.
4) Μικρά έργα βελτίωσης ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες (Κόνισκας, Διπλατάνου, Κοκκινόβρυσης, Δρυμώνα, Αγίας Σοφίας, Μυρτιάς, Πετροχωρίου, κ.α.) του Δήμου Θέρμου, για τα οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη με προϋπολογισμό δαπάνης έργου 1,8 εκ. ευρώ.
5) Έργα ανάπτυξης του οικοτουρισμού και των συναφών εναλλακτικών μορφών τουρισμού (όπως συντήρηση και σήμανση μονοπατιών, αλλαγή της χρήσης εγκαταλειμμένων δημοτικών κτιρίων με δράσεις συμβατές με τις σύγχρονες ανάγκες, κ.α.), τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής στον τομέα του οικοτουρισμού και των συναφών μορφών εναλλακτικού τουρισμού που η περιοχή διαθέτει σημαντικότατο αναπτυξιακό απόθεμα.
6) Κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων, ώστε οι δημότες μας να έχουν χαμηλότερο κόστος χρήσεως του ηλεκτρικού ρεύματος.
7) Οικονομική στήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου.
8) Έκδοση Τουριστικού Οδηγού της περιοχής με κεντρικό θέμα την Ευηνολίμνη.
Το αίτημα για χρηματοδότηση έργων στον Δήμο Θέρμου ενισχύεται αφενός από το γεγονός ότι ο Δήμος Θέρμου αντιμετωπίζει το πρόβλημα της οδοποιίας σε βαθμό μοναδικής έντασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως προκύπτει από τον συνημμένο σχετικό χάρτη οδοποιίας της κατ’ εξοχήν ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου, και αφετέρου από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω αναφερόμενα προς χρηματοδότηση έργα είναι ώριμα.
Επισημαίνουμε ότι το ζήτημα που τίθεται στην επιστολή αυτή αποτελεί χρόνιο αίτημα του Δήμου Θέρμου, όπως προκύπτει και από την 381/2004 σχετική με το θέμα Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, η οποία είχε υποβληθεί μεταξύ άλλων και στο Υπουργείο του οποίου προΐστασθε με το με αριθ. πρωτ. 219/12-1-2004 έγγραφό μας (αμφότερα επισυνάπτονται) και παραμένει φυσικά επίκαιρη και σήμερα και γι’ αυτό αυτονόητα αποδεκτή από τη δημοτική αρχή, και ότι θεωρούμε την παρούσα επιστολή ως το πρώτο βήμα περαιτέρω παραγωγικής συνεργασίας μας για την επίτευξη του παραπάνω περιγραφόμενου στόχου.
Τέλος, ευελπιστώντας ότι η συνεργασία μας θα έχει αυτή τη φορά αίσιο αποτέλεσμα αναφορικά με τον επιδιωκόμενο στόχο, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε προκαταβολικά την ευαρέσκειά μας γι’ αυτό.
Με ιδιαίτερη τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ