Κυριακή, 1 Φεβρουαρίου 2015

Χωρίς ρεύμα ΤΟ ΧΑΛΙΚΙ και άλλα χωριά του Θέρμου- «βιβλική» η καταστροφή
Θέρμο, 1-2-2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, που βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, στην περιοχή του Δήμου Θέρμου. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα οι καταστροφές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «βιβλικές».
Τα μεγαλύτερα προβλήματα, που αναφέρονται στην επικοινωνία και στην ηλεκτροδότηση, αφορούν την ορεινή περιοχή. Οι Τοπικές Κοινότητες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου, Κοκκινόβρυσης και Χαλικίου παραμένουν για δεύτερη μέρα χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα λόγω σοβαρών βλαβών στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα ούτε τηλεφωνικής επικοινωνίας στις περιοχές αυτές. 
Επίσης, εκτεταμένες κατολισθήσεις στο οδικό δίκτυο είχαν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό πολλών ορεινών οικισμών. Πολλά από τα σχετικά προβλήματα έχουν αντιμετωπιστεί με τα μηχανήματα της Περιφέρειας και με μισθωμένα από τον Δήμο μηχανήματα, αλλά, παρ’ όλα αυτά, δρόμοι παραμένουν ακόμη κλειστοί λόγω των εκτεταμένων ζημιών που έχουν προκληθεί σ’ αυτούς, ενώ έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές οι γέφυρες στον δρόμο Διπλάτανος – Ευηνολίμνη και Άγιος Θεόδωρος – Κόνισκα και έχουν καταστραφεί πολλά τεχνικά έργα στο σύνολο του οδικού δικτύου της ορεινής περιοχής. 
Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην Τοπική Κοινότητα Αργυρού Πηγαδίου, όπου μια μεγάλη κατολίσθηση στη θέση Γαρδικιώτη επί του δρόμου Δρυμώνας – Αργυρό Πηγάδι είχε ως αποτέλεσμα αφενός την εκτεταμένη καταστροφή του δρόμου και της γέφυρας στο σημείο αυτό και αφετέρου την καταπλάκωση της γέφυρας στον δεύτερο δρόμο που οδηγεί στο Αργυρό Πηγάδι μέσω Αμβρακιάς, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη Τοπική Κοινότητα να έχει αποκλειστεί τελείως και να είναι αδύνατη προς το παρόν οποιαδήποτε παρέμβαση αποκατάστασης της κυκλοφορίας. Προσπάθειες να δοθεί προσωρινά πρόσβαση μέσω Κοκκινόβρυσης δεν έχουν ευοδωθεί, καθώς και ο συγκεκριμένος δρόμος παραμένει αποκλεισμένος και δεν στάθηκε δυνατό να ελεγχθεί το μέγεθος των ζημιών σε όλο το μήκος του λόγω μη δυνατότητας πρόσβασης. Επίσης, εξαιτίας της κατολίσθησης έχει καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης τόσο στο Αργυρό Πηγάδι όσο και στον συνοικισμό Θεοτόκος ή Τσιρνόκος. Ο συνοικισμός αυτός, μάλιστα, πιθανόν να χρειαστεί ακόμη και να εκκενωθεί. 
Επίσης, παραμένουν τελείως αποκλεισμένοι οικισμοί, όπως η Κοκκινόβρυση, ο Άγιος Θεόδωρος και ο Διπλάτανος. Μεγάλη κατολίσθηση έχει προκληθεί στη θέση Λαδικού επί του δρόμου προς Χαλίκι και σοβαρές επίσης κατολισθήσεις στους δρόμους προς Κόνισκα και προς Κοκκινόβρυση. 
Υπάρχουν, τέλος, και επιμέρους ζημιές σε ιδιοκτησίες και σε δημοτικούς δρόμους εντός των ορεινών οικισμών, που δεν μπορούν λεπτομερώς να καταγραφούν αυτή τη στιγμή εξαιτίας αδυναμίας πρόσβασης. 
Επιπλέον, στην ημιορεινή περιοχή του Δήμου ο δρόμος Γέφυρα Μπανιά - Ανάληψη μέσω Πούλιανης έχει αποκλειστεί λόγω πτώσεως βράχου, ενώ αγροτικές εκτάσεις στην Τοπική Κοινότητα Κάτω Χρυσοβίτσας, Πετροχωρίου και Αβαρίκου έχουν κατακλυσθεί από μεγάλη ποσότητα ομβρίων, με αποτέλεσμα την καταστροφή καλλιεργειών.
Με δεδομένη την έκταση των ζημιών που έχουν προκληθεί στην περιοχή του Δήμου και τη συναφή αναγκαιότητα τόσο για την οριστική αποκατάσταση των προκληθεισών ζημιών όσο και για τη λήψη μέτρων για την πρόληψη παρόμοιων φαινομένων ο Δήμος Θέρμου έχει ζητήσει με σχετικό έγγραφό του από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας την κήρυξη της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Έχει προγραμματιστεί, μάλιστα, σύσκεψη και αυτοψία αύριο, Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 στο Δημαρχείο Θέρμου με τη συμμετοχή της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλ/νίας κ. Χριστίνας Σταρακά και των αρμοδίων παραγόντων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλ/νίας. 
Από τον Δήμο Θέρμου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου