Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Αντισταθμιστικά ζητά ο δήμος Θέρμου για το νερό του Ευήνου

Αποτέλεσμα εικόνας για fragma eyhnoy
Aναλυτικά η επιστολή του δημάρχου Θέρμου προς τον Υπ. Εσωτερικών:
ΘΕΜΑ : «Διεκδίκηση αντισταθμιστικών ωφελημάτων για τον Δήμο Θέρμου από την εκτροπή του Ευήνου»
Κύριε Υπουργέ,
Ο Δήμος Θέρμου Αιτωλ/νίας, κατ’ εξοχήν ορεινός Δήμος, στερήθηκε αντισταθμιστικών ωφελημάτων από το έργο εκτροπής των νερών του Ευήνου, το οποίο τροφοδοτεί, μέσω του ταμιευτήρα του Μόρνου, την πρωτεύουσα με πόσιμο νερό από την Ευηνολίμνη.
Η Ευηνολίμνη, όπως γνωρίζετε και προσωπικά, βρίσκεται μεταξύ του Δήμου Θέρμου και του Δήμου Ναυπακτίας, ενώ το φράγμα κατασκευάστηκε μεταξύ των Τοπικών Κοινοτήτων Διπλατάνου Δήμου Θέρμου και Αγίου Δημητρίου Δήμου Ναυπακτίας, με αποτέλεσμα να υποστεί η περιοχή του Δήμου μας μόνιμες αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την κατασκευή της τεχνητής λίμνης. Ο συνημμένος σχετικός χάρτης με τα όρια του Δήμου Θέρμου συνιστά με μια πρώτη ματιά απόδειξη αυτής της παραδοχής.
Η προσφορά από αυτή εδώ την περιοχή πόσιμου νερού, που συνιστά μέγιστο αγαθό, για την κάλυψη βασικών αναγκών μεγάλου μέρους του πληθυσμού της χώρας, πρέπει να βρει αντίστοιχη ανταπόκριση εκ μέρους της πολιτείας αλλά και της εταιρείας που εκμεταλλεύεται το αγαθό αυτό, της ΕΥΔΑΠ, προς κάλυψη αναγκών της περιοχής από την οποία αφαιρείται το αγαθό.
Αυτό ισχύει, εξάλλου, ως γενική παραδοχή, καθώς η κοινωνική ανταπόδοση εκ μέρους των εταιρειών στις περιοχές από όπου αυτές αντλούν πόρους, οι οποίοι συνιστούν αντικείμενο εμπορίας και δημιουργίας κερδών, συνιστά υποχρέωση στο πλαίσιο της υγιούς λειτουργίας μιας σύγχρονης οικονομίας.
Με δεδομένη, μάλιστα, τη δεινή κρίση που διέρχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, πιστεύουμε ότι η ΕΥΔΑΠ πρέπει άμεσα να αποδεχθεί τον καθορισμό μόνιμου ανταποδοτικού τέλους υπέρ των περιοχών που υφίστανται τις επιπτώσεις από την κατασκευή των τεχνητών λιμνών που εκμεταλλεύεται η εταιρεία.
Επιπλέον, αναφορικά με τον Δήμο Θέρμου, που δεν έχει λάβει ως τώρα κανενός είδους σχετική ανταπόδοση, παρότι η περιοχή αναφοράς του Δήμου Θέρμου υφίσταται πρωτίστως τις αρνητικές συνέπειες της εκτροπής, η ΕΥΔΑΠ πρέπει, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, να χρηματοδοτήσει ως αντισταθμιστικά ωφελήματα περιβαλλοντικά και κοινωνικά έργα του Δήμου Θέρμου, τα βασικότερα των οποίων από τα οποία θα μπορούσαν να συνοψισθούν ως εξής:
1) Αντικατάσταση της γέφυρας Μπανιά στον Εύηνο ποταμό επί του οδικού άξονα Ναύπακτος – Θέρμο, όπου η διέλευση οχημάτων γίνεται ακόμη μέσω μιας επικίνδυνης και πεπαλαιωμένης στρατιωτικής γέφυρας τύπου BΕLLEY.
2) Ασφαλτόστρωση του δρόμου από το Φράγμα του Ευήνου έως την Τ.Κ. Διπλατάνου του Δήμου Θέρμου, καθώς και των λοιπών δρόμων του χωμάτινου επαρχιακού οδικού δικτύου μέσω του οποίου συνδέονται αποκλειστικά 8 Τοπικές Κοινότητες (17 οικισμοί συνολικά) της παρευήνιας περιοχής, οι οποίοι βρίσκονται τόσο στην κοιλάδα του Ευήνου κάτωθεν του φράγματος όσο και στις κοιλάδες των παραποτάμων του Ευήνου Γιδομανδρίτη και Φειδάκια, που αποτελούν ενιαίο οικοσύστημα με την κοιλάδα του Ευήνου.
3) Κατασκευή γέφυρας που ενώνει τη Ναυπακτία με την Τριχωνίδα στην θέση «Δοσούλα» Τ.Κ. Κάτω Χρυσοβίτσας.
4) Μικρά έργα βελτίωσης ύδρευσης στις Τοπικές Κοινότητες (Κόνισκας, Διπλατάνου, Κοκκινόβρυσης, Δρυμώνα, Αγίας Σοφίας, Μυρτιάς, Πετροχωρίου, κ.α.) του Δήμου Θέρμου, για τα οποία υπάρχει έτοιμη μελέτη με προϋπολογισμό δαπάνης έργου 1,8 εκ. ευρώ.
5) Έργα ανάπτυξης του οικοτουρισμού και των συναφών εναλλακτικών μορφών τουρισμού (όπως συντήρηση και σήμανση μονοπατιών, αλλαγή της χρήσης εγκαταλειμμένων δημοτικών κτιρίων με δράσεις συμβατές με τις σύγχρονες ανάγκες, κ.α.), τα οποία θα διαδραματίσουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της περιοχής στον τομέα του οικοτουρισμού και των συναφών μορφών εναλλακτικού τουρισμού που η περιοχή διαθέτει σημαντικότατο αναπτυξιακό απόθεμα.
6) Κατασκευή μικρών υδροηλεκτρικών έργων, ώστε οι δημότες μας να έχουν χαμηλότερο κόστος χρήσεως του ηλεκτρικού ρεύματος.
7) Οικονομική στήριξη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Θέρμου.
8) Έκδοση Τουριστικού Οδηγού της περιοχής με κεντρικό θέμα την Ευηνολίμνη.
Το αίτημα για χρηματοδότηση έργων στον Δήμο Θέρμου ενισχύεται αφενός από το γεγονός ότι ο Δήμος Θέρμου αντιμετωπίζει το πρόβλημα της οδοποιίας σε βαθμό μοναδικής έντασης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και ίσως και σε πανελλαδικό επίπεδο, όπως προκύπτει από τον συνημμένο σχετικό χάρτη οδοποιίας της κατ’ εξοχήν ορεινής περιοχής του Δήμου Θέρμου, και αφετέρου από το γεγονός ότι τα περισσότερα από τα παραπάνω αναφερόμενα προς χρηματοδότηση έργα είναι ώριμα.
Επισημαίνουμε ότι το ζήτημα που τίθεται στην επιστολή αυτή αποτελεί χρόνιο αίτημα του Δήμου Θέρμου, όπως προκύπτει και από την 381/2004 σχετική με το θέμα Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θέρμου, η οποία είχε υποβληθεί μεταξύ άλλων και στο Υπουργείο του οποίου προΐστασθε με το με αριθ. πρωτ. 219/12-1-2004 έγγραφό μας (αμφότερα επισυνάπτονται) και παραμένει φυσικά επίκαιρη και σήμερα και γι’ αυτό αυτονόητα αποδεκτή από τη δημοτική αρχή, και ότι θεωρούμε την παρούσα επιστολή ως το πρώτο βήμα περαιτέρω παραγωγικής συνεργασίας μας για την επίτευξη του παραπάνω περιγραφόμενου στόχου.
Τέλος, ευελπιστώντας ότι η συνεργασία μας θα έχει αυτή τη φορά αίσιο αποτέλεσμα αναφορικά με τον επιδιωκόμενο στόχο, θα θέλαμε να σας εκφράσουμε προκαταβολικά την ευαρέσκειά μας γι’ αυτό.
Με ιδιαίτερη τιμή
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΣΠΥΡΙΔΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου