Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2016

Ιστορική αναδρομή και διαδρομή στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου

Ιστορική αναδρομή και διαδρομή στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου






ΠΡΟΛΟΓΟΣ
η εικόνα προφίλ του Νίκος Σ. Κωστακόπουλος
Νίκος Σ. Κωστακόπουλος
Το παρακάτω δημοσίευμα, το οποίο είναι αναρτημένο στο ιστολόγιο του Πέρκου - μιας από τις 23 Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου - και αναφέρεται στο ζήτημα της διοικητικής μετεξέλιξης της περιοχής αυτής, συνιστά πραγματικό θησαυρό γνώσης τόσο για το εν λόγω αντικείμενο όσο και για τις παλιές ονομασίες των χωριών μας.
Γι’ αυτό, αφού διατυπώσω, κατ’ αρχήν, τα συγχαρητήριά μου στον συντάκτη του δημοσιεύματος, τον Εκπρόσωπο της Τοπικής Κοινότητας Πέρκου κ. Γεώργιο Τσάμη, να εκφράσω την ταπεινή μου άποψη ότι αξίζει να το μελετήσουμε και να ζητήσω, ως παραίνεση προς όλους όσους σχετιζόμαστε με τον έναν ή με τον άλλον τρόπο με τον τόπο αυτόν, να το επαναπροωθήσουμε όλοι μας, ο καθένας μέσω του λογαριασμού του, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να γίνει κτήμα σε όσο το δυνατόν περισσότερους που ενδιαφέρονται σχετικά.
Εξυπακούεται ότι το ίδιο θα πρέπει να γίνεται για κάθε είδους ανάρτηση που αναφέρεται σε στοιχεία που αναδεικνύουν και προβάλλουν την περιοχή μας, εν μέρει ή στο σύνολό της. Είναι το ελάχιστο που μπορεί να κάνει ο καθένας μας, χωρίς μάλιστα να του κοστίσει τίποτα, ως προσφορά στον τόπο του, καθώς η πρόοδος του τόπου αυτού μας αφορά όλους και δεν μπορεί να επαφίεται μόνο σε κάποιους λίγους, οι οποίοι ηθελημένα έχουν επιφορτιστεί με την υποχρέωση αυτή είτε ως εκλεγμένοι σε οποιαδήποτε μορφή διοίκησης είτε ως μέλη άλλων συλλογικών οργάνων εθελοντικής φύσης είτε ως απλοί πολίτες. Η προσφορά στην προκοπή του κάθε τόπου δεν αποτελεί προνόμιο ούτε αποκλειστική υπόθεση κανενός. Όλοι έχουμε ευθύνη, άλλος περισσότερη κι άλλος λιγότερη, και πρέπει να την αναλαμβάνουμε στο ακέραιο και να εξαντλούμε τις όποιες δυνατότητες διαθέτει ο καθένας γι’ αυτό. Αποτελεί υποχρέωση να αντιτάσσουμε πάντα τη συλλογικότητα στον ατομικισμό, που αποτελεί κυρίαρχο γνώρισμα στην εποχή μας.
Κάθε ανάρτηση που αναφέρεται στα ανθρωπογενή ή στα φυσικά στοιχεία του τόπου μας - πόσο, μάλλον, σ’ εκείνα που αποτελούν, ή που μπορούν δυνητικά να αποτελέσουν, θέλγητρα για να επισκεφθεί κάποιος τον τόπο αυτόν - έστω κι αν καμιά φορά τα θεωρούμε ασήμαντα ή τα υποτιμούμε, λόγω άγνοιας ή και εσκεμμένα καμιά φορά, αδιάφορο αυτό, πρέπει να επαναπροωθείται όσο το δυνατόν περισσότερο, έτσι ώστε να λειτουργεί προωθητικά στη διάχυση της γνώσης για την περιοχή σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κοινό. Κι αυτό, γιατί κάθε θέλγητρο, όσο μικρό κι ασήμαντο κι αν φαίνεται, συναπαρτίζει από κοινού με τα υπόλοιπα αντίστοιχα ένα κομμάτι - και ως τέτοιο δεν μπορεί να λείψει - από το παζλ της περιοχής. 
Μιας περιοχής, η οποία αποτελεί το ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ.
Ένα πανόραμα που εμείς οι ίδιοι πρέπει πρώτα να γνωρίσουμε σε όλες τις εκφάνσεις του και στη συνέχεια να το προβάλουμε και στον υπόλοιπο κόσμο ως κάλεσμα να επισκεφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι τον εξαίσιο αυτόν τόπο και να απολαύσουν τα πολλά και ποικίλα θέλγητρά του, κάτι, εξάλλου, που συνιστά και βασικό παράγοντα ανάπτυξης της περιοχής που τόσο την έχει ανάγκη. 
Κάτι, για το οποίο ο καθένας μας οφείλει να βάλει ....το λιθαράκι του!!!
 

 

 Ιστορική αναδρομή και διαδρομή στις Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Θέρμου

 
Φωτογραφία του Τσάμης Γιώργος. 
Γράφει ο Γιώργος Τσάμης
 
«Μη ξεχνάς ποτέ το παρελθόν. Μπορεί να το ξαναχρειαστείς στο μέλλον.»
 
Μάλκολμ Μπράντμπερι (Αγγλος συγγραφέας)
 
 
 
 
 
 
 Eκεί  που  συναντιούνται  οι  δρόμοι ανάμεσα  σε  ορεινή  Ναυπακτία,  Ευρυτανία και ορεινή Αιτωλία, βρίσκεται το Θέρμο ,το παλιό Κεφαλόβρυσο.
Ο Πέρκος αν και ανήκε στην επαρχία Ναυπακτίας ,θεωρείτο πάντοτε από τους κατοίκους του αναπόσπαστο κομμάτι  του Κεφαλόβρυσου (του Θέρμου) ,αφού όλες οι εμπορικές και καθημερινές συναλλαγές των κατοίκων του σε αυτό το μεγάλο κεφαλοχώρι κατέληγαν και από εκεί ξεκινούσαν ,ήταν η πιο κοντινή "πόλη" όπου ο καθένας έβρισκε οτι ήθελε.  Γιαυτό με τους φιλόξενους και επαγγελματίες στο είδος τους Θέρμιους μας συνέδεαν και μας συνδέουν σχέσεις, φιλίας, αγάπης , κατανόησης και αλληλοσεβασμού. 
 
Σε αυτή την οικογένεια των 23 τοπικών Κοινοτήτων και των 59 οικισμών το παρόν ιστολόγιο επιχειρεί αφενός να γνωριστούμε καλύτερα μεταξύ μας και αφ ετέρου να μάθουμε την ιστορία των χωριών μας κυρίως μέσα από τα διοικητική μετεξέλιξη και τα παλιά τοπωνύμια.
Με αυτό το σκεπτικό και γνωρίζοντας ότι υπάρχουν αρκετοί ιστότοποι για κάθε χωριό του Δήμου μας, εδώ επιχειρείται απλώς μια γενικότερη σφαιρική προσέγγιση και καταγραφή κάποιων στοιχείων των τοπικών Κοινοτήτων του Δημου Θέρμου.
 
Βρισκόμαστε στην ανατολική πλευρά της λίμνης Τριχωνίδας και νοτιοανατολικά του Αγρινίου σε υψόμετρο 360μ.     Μόλις διασχίσει ο επισκέπτης τις μικρές σε ύψος , λοφοσειρές μεταξύ λίμνης  και Θέρμου , αντικρίζει το οροπέδιο του  , το οποίο ο Πολύβιος ονομάζει "θερμίων πεδίον", μία μικρή έκταση περίπου 3 τετρ. χλμ. Το οροπέδιο αυτό απλώνεται νότια του Θέρμου μέχρι το χωριό Πετροχώρι απ' όπου περνά κάποιος πηγαίνοντας για το Θέρμο. Η μικρή κωμόπολη του Θέρμου είχε παλαιά το όνομα Κεφαλόβρυσο από την πλούσια πηγή που βρίσκεται στο κέντρο της σημερινής της πλατείας. Το όνομα Θέρμο το πήρε μετά την ανεύρεση και την ανασκαφή του αρ­χαίου Θέρμου που βρίσκεται 1500 μ. νοτιότερα.
 
Το Θέρμο, με ένδοξη και μακραίωνη ιστορία,με μια χιλιετή διαδρομή ενός λαού και ενός θεσμού,  είναι συνδεδεμένο με τους Αιτωλούς και την Αιτωλική Συμπολιτεία. 
 
Μάρτυρας της ιστορίας της πόλης είναι ο αρχαιολογικός χώρος με το μεγάλο πλήθος από δημόσια κτίρια και ναούς. Σήμερα εκεί βρίσκεται και το Αρχαιολογικό μουσείο Θέρμου  Στο χωριό Μέγα Δένδρο λίγο έξω από την πόλη γεννήθηκε ο Κοσμάς ο Αιτωλός
 
Το νέο Θέρμο, είναι σε απόσταση δύο περίπου χιλιομέτρων από το αρχαίο. Η κωμόπολη έχει πληθυσμό 2.266 κατοίκους (απογραφή 2001) μαζί με τους οικισμούς: Κουλούρια, Μάνδρα, Μάραθος, Μέγα Δένδρο και Ταξιάρχη. Με το νέο θεσμικό πλαίσιο του νόμου «Καποδίστριας», που ισχύει μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτωβρίου 1998, στο νέο Δήμο Θέρμου έχουν υπαχθεί 22 συνολικά χωριά κυρίως ορεινά. Με το νόμο Καλλικράτη διατήρησε λόγω του ορεινού του όγκου την αυτοτέλεια του ως Δήμου Θέρμου.
Θέρμο
 
   Από το Λεξικό των Διοικητικών Μεταβολών Δήμων και Κοινοτήτων (1912-2001) :
1915: H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της Κοινότητας Κεφαλοβρύσου
______
Περί μετονομασίας της κοινότητος Κεφαλοβρύσου εις κοινότητα Θέρμου”
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΩΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
“Έχοντες υπ’ όψιν α) το άρθρο 8 του ΔΝΖ’ νόμου της 10 Φεβρουαρίου 1912 περί συστάσεως δήμων και κοινοτήτων ως ετροποποιήθη και συνεπληρώθη δια του άρθρου 8 του 641 νόμου της 11/14 Φεβρουαρίου 1915 β) την υπ’ αριθμόν 12 π.ε. πράξιν του κοινοτικού συμβουλίου Κεφαλοβρύσου, και γ) την υπ’αριθ. 71 ε.ε. γνωμοδότησιν της επιτροπείας των τοπωνυμίων της Ελλάδος, εγκρίνομεν, ίνα η κοινότης Κεφαλοβρύσου μετονομασθή “κοινότης Θέρμου”
Εν Αθήναις τη 27 Φεβρουαρίου 1915
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Ν. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΑΚΟΣ
______ 
Γνωμοδότηση επιτροπής Υπουργειου Εσωτερικών 
“Μετά τας εν Κεφαλοβρύσω κατά το 1897 αρξαμένας υπό του Γ. Σωτηριάδου ανασκαφάς και την περιφανή βεβαίωσιν της θέσεως του κοινού ιερού των Αιτωλών ήτο ενδεδειγμένη η απόδοσις του ονόματος του Θέρμου εις το Κεφαλόβρυσον. Όθεν ορθήν και δικαίαν κρίνομεν την απόφασιν του κοινοτικού συμβουλίου Κεφαλόβρυσου περί μετονομασίας της κοινότητος.”
______  
1920:  Ο οικισμός Σομπονίκον αποσπάται από την Κοινότητα και ορίζεται έδρα της Κοινότητας Σομπονίκου
1920 : Ο οικισμός Κρυόνερον αποσπάται από την Κοινότητα και προσαρτάται στην Κοινότητα Σομπονίκου
1928:  Αναγνώριση του οικισμού Καλύβια και προσάρτηση του στην Κοινότητα
1928 : Αναγνώριση του οικισμού Μάραθος και προσάρτηση του στην Κοινότητα
1928:  Αναγνώριση του οικισμού Κουλούρια και προσάρτηση του στην Κοινότητα
1961 : Ο οικισμός Καλύβια καταργείται.
1985 : Η Κοινότητα Θέρμου αναγνωρίζεται σε Δήμο Θέρμου    
                                                        Α)     ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
 
 
Σημείωση: Οι χιλιομετρικές αποστάσεις απο το Θέρμο προς τα χωριά-οικισμούς πιθανόν να διαφέρουν , αν κάποιος επιθυμεί να ακολουθήσει η τον εξυπηρετεί μια διαφορετική διαδρομή .
                                            
 
 
Β) ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Οικισμοί Παλιά Ονομασία  Οικισμοί Παλιά Ονομασία
1 Θέρμο Κεφαλόβρυσο 13 Δρυμώνας Μπερίκος
2 Αβαρίκος
Πλατύπορο 
14 Κοκκινόβρυση Κοσίνα 
3 Αγία Σοφία Μόκιστα  15 Λευκό Κάτω Προστοβά 
4 Αετόπετρα Σαμπατίνα 16 Μυρτιά Γουρίτσα 
5 Ανάληψη Δερβέκιστα  17 Νεροχώρι Τσεβελιάσα 
6 Αργυρό Πηγάδι Γκερτοβός  17 Πάμφιο Γούστιανη 
7 Διπλάτανος Τερπίτσα  19 Σιταράλωνα Μωρόσκλαβο 
8 Διασελλάκι Σέλπιτζα ή Σέλτσα  20 Χαλίκι Δερίκοβο 
9 Κάτω Χρυσοβίτσα Βάλτσα 21 Καλούδι __
10 Αμβρακιά __ 22 Πέρκος __
11 Κόνισκα __ 23 Χρυσοβίτσα __
12 Πετροχώρι __
 
 
               Γ)  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ  Δ. ΘΕΡΜΟΥ

 
 
 

 
 
Δ) Η ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ
Το Λεξικό των Διοικητικών Μεταβολών Δήμων και Κοινοτήτων (1912-2001)
http://www.eetaa.gr:8080/metaboles/find_ota.jsp αποτελεί μια προσπάθεια καταγραφής όλων των  διοικητικών μεταβολών που επήλθαν σε Δήμους και Κοινότητες από την ίδρυσή τους με το διάταγμα ΔΝΖ (1912), έως την πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση που υλοποιήθηκε στα πλαίσια του Ν.2539 / 1997 («Ι. Καποδίστριας»).
Το λεξικό περιλαμβάνει όλες τις ονομασίες των Δήμων και των Κοινοτήτων μετά το 1912 και όλες τις ονοματολογικές και Διοικητικές μεταβολές που συντελέστηκαν στη διάρκεια των ετών μέχρι σήμερα.
Παρατίθεται πίνακας με την ιστορικότητα των Κοινοτήτων του Δήμου και τους οικισμούς , όπως καταγράφηκαν το 1920 και τη σημερινή τους εξέλιξη
 
Ονομασία Τοπικής Κοινότητας Οικισμοί (Παλιά Ονομασία) Διοικητικές μεταβολές
 
1. Αβαρίκος  Αβαρίκος (Πλατύπορο) 1912 Σύσταση της Κοινότητας με  
εδρα τον οικισμό Αβαρίκος
1928 Ο οικισμός Αβαρίκος της Κοινότητας
μετονομάζεται σε Πλατύπορον
1928 Η Κοινότητα μετονομάζεται σε Κοινότητα
Πλατυπόρου
1955 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονο- 
μασία της Κοιν. Πλατυπόρου
Πίνη 1961 Αναγνώριση του οικισμού Πίνη  
και προσάρτηση του στην Κοινότητα
1961 Αναγνώριση του οικισμού Αγία Μαρίνα  
και προσάρτηση του στην Κοινότητα
1981 Ο οικισμός Αγία Μαρίνα καταργείται και
 
 
προσαρτάται στον οικισμό Αβαρίκος
_________
2. Αγία Σοφία  Αγία Σοφία (Μόκιστα) 1930 H Κοινότητα προήλθε από τη 
μετονομασία τηςΚοινότητας Μόκιστας
Μαυροβορός 1940 Αναγνώριση του οικισμού Μαυροβορός και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
Πουρνάρα 1940 Αναγνώριση του οικισμού Πουρνάρα και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
_________
 
 
 
 
3. Αετόπετρα   Αετόπετρα (Σαμπατίνα) 1928 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία  
της Κοινότητας Σαμπατίνης
_________
4. Αμβρακιά Αμβρακιά 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Αμβρακιά
1920 Η ονομασία του οικισμού Αμβρακιά της
Κοινότητας διορθώνεται σε Αμβρακία
1920 Η ονομασία της Κοινότητας διορθώνεται σε
Κοινότητα Αμβρακίας
_________
5. Ανάληψη  Ανάληψη (Δερβέκιστα) 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Δερβέκιστα
1928 Ο οικισμός Δερβέκιστα της Κοινότητας
μετονομάζεται σε Ανάληψις
1928 Η Κοινότητα μετονομάζεται σε Κοινότητα
Αναλήψεως
Καημένα Αμπέλια 1971 Ο οικισμός Τραγάνα καταργείται και
Κόφτρα προσαρτάται στον οικισμό Ανάληψις
Μαραθούλα  (Πούλιανη) 1981 Αναγνώριση του οικισμού Παλιουριά και
Παλιουργιά προσάρτηση του στην Κοινότητα
_________
 
 
 
 
 
6. Αργυρό Πηγάδι   Αργυρό Πηγάδι (Γκερτοβός) 1928 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία  
της Κοινότητας Γκερτοβού
1928 Αναγνώριση του οικισμού Τσιρνόκος και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
1940 Ο οικισμός Τσιρνόκος καταργείται.
Θεοτόκος 1981 Αναγνώριση του οικισμού Θεοτόκος και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
_________
7. Διπλάτανος  Διπλάτανος (Τερπίτσα) 1928 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία  
της Κοινότητας Τερπίτσας
1928 Η Κοινότητα υπάγεται από την Επαρχία
Ναυπακτίας του Νομού, στην Επαρχία
Τριχωνίδας του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας
_________
8. Διασελάκι   Διασελλάκι (Σέλπιτζα ή Σέλτσα) 1951 Σύσταση της Κοινότητας με την απόσπαση 
του οικισμού Διασελλάκιον από την Κοινότητα
Πλατάνου και τον ορισμό του ως έδρα της
Κοινότητας
_________
9. Δρυμώνας   Δρυμώνας (Μπερίκος) 1928 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία  
της Κοινότητας Μπερίκου
1928 Αναγνώριση του οικισμού Μελίγκοβα και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
1928 Ο οικισμός Νεροχώριον αποσπάται από την
Κοινότητα και ορίζεται έδρα της Κοινότητας
Νεροχωρίου
1928 Ο οικισμός Μελίγκοβα αποσπάται από την
Κοινότητα και προσαρτάται στην Κοινότητα
Νεροχωρίου
1931 Ο οικισμός Χαλίκι αποσπάται από την  
Κοινότητα και ορίζεται έδρα της Κοινότητας  
Χαλικίου Αμβρακίας
Κοσκινάς 1931 Ο οικισμός Νεροσύρτης αποσπάται από την
Κοινότητα και προσαρτάται στην Κοινότητα
Χαλικίου Αμβρακίας
Ανω Δρυμώνας 1940 Αναγνώριση του οικισμού Άνω Δρυμών και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
Αγία Τριάδα   (Ζιόμπος) 1991 Αναγνώριση του οικισμού Αγία Τριάδα
_________
 
 
 
 
 
10. Καλούδι Καλούδι 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Καλούδι
1912 Ο οικισμός Γούστιανη προσαρτάται στην
Κοινότητα Καλουδίου
1925 Ο οικισμός Γούστιανη αποσπάται από την
Κοινότητα και ορίζεται έδρα της Κοινότητας
Γούστιανης
1927 Ο οικισμός Δελημητέϊκα αποσπάται από την
Κοινότητα Γούστιανης και προσαρτάται στην
Κοινότητα
Μαραθιάς 1927 Ο οικισμός Μαραθιάς αποσπάται από την
Κοινότητα Γούστιανης και προσαρτάται στην
Κοινότητα
1928 Ο οικισμός Δελημητέϊκα καταργείται.
Δουνέικα 1940 Αναγνώριση του οικισμού Δουναίικα και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
1940 Αναγνώριση του οικισμού Δεσπότης και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
1940 Η ονομασία του οικισμού Καλούδι της
Κοινότητας διορθώνεται σε Καλούδιον
1981 Ο οικισμός Δεσπότης καταργείται και
προσαρτάται στον οικισμό Μαραθιάς
_________
 
 
 
 
 
11. Κοκκινόβρυση   Κοκκινόβρυση (Κοσίνα) 1928 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της
Κοινότητας Κοσίνας
Αγιος Θεόδωρος  (Μαχαλάς) 1954 Ο οικισμός Μαχαλάς της Κοινότητας
μετονομάζεται σε Άγιος Θεόδωρος
Αμπέλια 1964 Μεταφέρεται η έδρα της Κοινότητας από τον
οικισμό Κοκκινόβρυση στον οικισμό Αμπέλια
_________
12. Κόνισκα Κόνισκα 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Κόνισκα
Αγιος Ιωάννης  (Κόκκιανη) 1912 Ο οικισμός Άγιος Ιωάννης προσαρτάται στην
Κοινότητα Κονίσκης
Πούλινος 1920 Αναγνώριση του οικισμού Πούλινος και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
1928 Η Κοινότητα υπάγεται από την Επαρχία
Ναυπακτίας του Νομού, στην Επαρχία
Τριχωνίδας του Νομού Αιτωλίας και Ακαρνανίας
_________
13. Λευκό   Λευκό (Κάτω Προστοβά) 1954 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της
Κοινότητας Κάτω Προστοβάς
_________
 
 
 
 
 
14. Μυρτιά   Μυρτιά (Γουρίτσα) 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Γουρίτσα
1928 Ο οικισμός Γουρίτσα της Κοινότητας
μετονομάζεται σε Μυρτιά
1940 H Κοινότητα προήλθε από τη διόρθωση του
ονόματος της Κοινότητας Μυρτιάς
1940 Ο οικισμός Λυκοστόμιον καταργείται.
1940 Ο οικισμός Πεζούλια καταργείται.
Πέρεβος  1961 Ο οικισμός Πέρεβος καταργείται και
Παλαιόμυλος προσαρτάται στον οικισμό Παλαιόμυλος
Λουτρά 1991 Αναγνώριση του οικισμού Λουτρά και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
_________
15. Νεροχώρι  Νεροχώρι (Τσεβελιάσα) 1928 Σύσταση της Κοινότητας με την απόσπαση του
οικισμού Νεροχώριον από την Κοινότητα
Δρυμώνος και τον ορισμό του ως έδρα της
Κοινότητας
Μελίγκοβα 1928 Ο οικισμός Μελίγκοβα αποσπάται από την
Κοινότητα Δρυμώνος και προσαρτάται στην
Κοινότητα
1979 Μεταφέρεται η έδρα της Κοινότητας από τον
οικισμό Νεροχώριον στον οικισμό Μελίγκοβα
1984 Μεταφέρεται η έδρα της Κοινότητας από τον
οικισμό Μελίγκοβα στον οικισμό Νεροχώριον
Μισάμπελα 1991 Αναγνώριση του οικισμού Μισάμπελλα και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
_________
 
 
 
 
16. Πάμφιο   Πάμφιο (Γούστιανη) 1928 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της
Κοινότητας Γούστιανης
_________
17. Πέρκος Πέρκος 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Πέρκoς
_________
18. Πετροχώρι Πετροχώρι 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Πετροχώρι
1928 Αναγνώριση του οικισμού Πριονέϊκα και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
1940 Ο οικισμός Πριονέϊκα καταργείται.
Πριονέικα 1961 Αναγνώριση του οικισμού Πριοναίικα και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
_________
19. Σιταράλωνα  Σιταράλωνα (Μωρόσκλαβο) 1922 Ο οικισμός Σιταράλωνα προσαρτάται στην
Κοινότητα Σιταραλώνων
1922 H Κοινότητα προήλθε από τη μετονομασία της
Κοινότητας Μωροσκλάβου
1971 Ο οικισμός Μωρόσκλαβον καταργείται
_________
 
 
 
 
 
20. Χαλίκι   Χαλίκι (Δερίκοβο) Ο οικισμός προήλθε από τη μετονομασία του  
οικισμού Δερίκοβον
1931 Σύσταση της Κοινότητας με την απόσπαση του
οικισμού Χαλίκι από την Κοινότητα Δρυμώνος και
τον ορισμό του ως έδρα της Κοινότητας
Νεροσύρτης 1931 Ο οικισμός Νεροσύρτης αποσπάται από την
Κοινότητα Δρυμώνος και προσαρτάται στην
Κοινότητα
1951 Αναγνώριση του οικισμού Μαχαλάς και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
Δαφνη 1954 Ο οικισμός Μαχαλάς της Κοινότητας
μετονομάζεται σε Δάφνη
Λαδικού 1981 Αναγνώριση του οικισμού Λαδικού και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
1993 Μεταφέρεται η έδρα της Κοινότητας από τον
οικισμό Χαλίκι στον οικισμό Δάφνη
_________
21. Χρυσοβίτσα Ανω 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Χρυσοβίτσα
1927 Ο οικισμός Κάτω Χρυσοβίτσα αποσπάται από την
Κοινότητα και ορίζεται έδρα της Κοινότητας
Κάτω Χρυσοβίτσης
Δοκίμια 1928 Αναγνώριση του οικισμού Δοκίμια και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
Ρόγγια 1928 Αναγνώριση του οικισμού Ρόγγια και
προσάρτηση του στην Κοινότητα
_________
22. Χρυσοβίτσα Κάτω  Κάτω Χρυσοβίτσα (Βάλτσα) 1912 Σύσταση της Κοινότητας με έδρα τον οικισμό
Διάσελο Χρυσοβίτσα
Κουτσομήλια 1927 Ο οικισμός Κάτω Χρυσοβίτσα αποσπάται από την
Δοσούλα Κοινότητα και ορίζεται έδρα της Κοινότητας
Κάτω Χρυσοβίτσης
 
______________
 
Ε)ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΕΠΑΡΧΙΕΣ ΠΟΥ ΑΝΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ 1835 ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Τα χωριά του Δήμου Θέρμου εμφανίζονται ιστορικά στους παρακάτω Δήμους και Επαρχίες
(παρατίθενται οι ονομασίες όπως είναι γραμμένες στα ΦΕΚ)
 
α) Στην απογραφή του 1835
1/ Τα χωριά Πέρκος, Σέλπιτζα   ,Κόνισκα και Τερπίτζα   στο Δήμο Προσχίου της επαρχίας Ναυπάκτου
2/ Τα χωριά Κορτοβός, Κοσίνα, Αμβρακιά, Τζαβελιάσα,   Ντερίκοβα στο Δήμο Κουρίτιδος της επαρχίας Ναυπάκτου
3/ Τα χωριά Μπρόστοβας, Κρυόνερου, Μόκιστας ,Γουρίτσας στο Δήμο Ταξιαρχών της επαρχίας Αγρινίου
4/ Τα χωριά Πετροχώρι, Μωρόσκλαβον  Γούστιανη, Καλουδιον, Δερβέκιστα, Μεγαδένδρον, Χρυσοβίτζα στο Δήμο Παμφίας της επαρχίας Αγρινίου
 
β) Στην απογραφή του 1889
1/ Τα χωριά Μπερίκος, Αμβρακιά, Γκέρτοβος, Δερίκοβα, Κοσίνα. Κοσκινά, Μαχαλάς, Σαμπατίνα και Τσεβελιάσα στο Δήμο Αμβρακίας της επαρχίας Τριχωνίας
2/ Τα χωριά Αβαρίκος, Γουρίτζα, Γούστιανη, Δερβέκιστα ,Καλούδιον, Κρυνερού ,Μεγαδένδρον Μωρόσκλαβον. Μόκιστα, Πετροχώριον, Ταξιάρχης, Χρυσοβίτζα στο Δήμο Παμφίας της επαρχίας Τριχωνίας
3/ Τα χωριά Κόνισκα και Τερπίτζα στο Δήμο Παρευηνίων της επαρχίας Ναυπάκτου
4/ Τα χωριά Πέρκος και Σέλτζα στο Δήμο Προσχίου της επαρχίας Ναυπάκτου.
______________
γ) Απογραφή 1920 
 Οι Τοπικές Κοινότητες του Καποδιστριακού και  Καλλικρατικού   Δήμου Θέρμου στην απογραφή του Ελληνικού Κράτους το 1920. Το υλικό προσφέρεται σαν βάση για τη μελέτη των παλιών ονομάτων των χωριών και των πόλεων της Ελλάδας (στα γεωγραφικά όρια της επικράτειας το 1836), πριν την εθνική επιχείρηση εξελληνισμού των τοπωνυμίων.
Στον επόμενο πίνακα ,  φαίνονται τα ονόματα των χωριών του Δήμου Θέρμου και των οικισμών τους με τις παλιές ονομασίες
Απουσιάζουν τα παρευήνια  κραβαρίτικα χωριά Κόνισκα, Τερπίτζα (Διπλάτανος) ,Σέλτσα (Διασελλάκι) και Πέρκος που ανήκαν στην επαρχία Ναυπακτίας.  Εξ αυτών  τα δύο πρώτα με όριο τη ροή του Εύηνου προσαρτήθηκαν το 1912 ως Κοινότητες στην επαρχία Τριχωνίας ,τα δε Διασελλάκι και Πέρκος  παρέμειναν στην επαρχία  Ναυπακτίας εως το 1997.
 
 
 
 
 
 
 

Δείτε επίσης για τα χωριά του Δήμου μας στοιχεία απο προηγούμενες απογραφές (πριν απο το 1920)
 

 






Πηγή: www.e-nafpaktia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου