Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

ΟΙΚΙΕΣ ΧΑΛΙΚΙΩΤΩΝ

Στο Χαλίκι στη Δάφνη και στη Λαδικού, σαν φάντασμα στέκονται πια, τα παλιά σπίτια. Άλλα όρθια, άλλα μισογκρεμισμένα, μόνο με τα εξωτερικά τους ντουβάρια, άλλα χωμένα στα βάτα μένουν εκεί για να μας θυμίζουν (για πόσο ακόμα;) παλιότερες εποχές. Αντιστέκονται ακόμα σε μερικά σπίτια οι ξύλινες σκαλισμένες εξώπορτες, οι γωνίες των τοίχων, τα απομεινάρια από τις πέτρινες σκεπές τους και παράθυρα που σαν κορνίζα κάδρου δείχνουν το υπέροχο και τραχύ τοπίο του τόπου μας. Τα συγκεκριμένα σπίτια, το άγνωστο σε πολλούς νεότερους  για την τοποθεσία και την ιδιοκτησία των σπιτιών των Χαλικιωτών, καθώς και η τοπογραφία του χωριού μας μιας και σε πολλούς από εμάς δεν επισκεφτήκαμε οικίες των χωριανών μας, μας ώθησε να φωτογραφήσουμε τα σπίτια και τους βοηθητικούς χώρους. Η ασχολία μας αυτή μας προβλημάτισε, μας συγκίνησε και μας όπλισε με θέληση...
Ελπίζουμε ότι ίσως συγκινήσουμε κάποιους και ελπίζουμε ακόμα πως ίσως βρεθούν κάποιοι που να ενδιαφερθούν και να μάθουν για το πώς χτιζότανε τα σπίτια τότε, πώς και πού τοποθετούσαν τις πέτρες, πού έβρισκαν τα υλικά και πώς ήταν η ζωή μέσα στο σπίτι.
Στόχοι:
Να γνωρίσουμε  τα παλιά κτίσματα του χωριού καθώς και τον τρόπο κατασκευής τους.
Να εκτιμήσουμε τη δουλειά των παλιών μαστόρων, που με ελάχιστα μέσα, πολύ κόπο αλλά και εφευρετικότητα  τα κατάφερναν θαυμάσια.
Να ευαισθητοποιηθούμε όλοι μας, έτσι, ώστε κάποια απ’ τα παλιά κτίσματα να μην γκρεμιστούν, αλλά αφού αναπαλαιωθούν, να παραμείνουν λειτουργικά. Τα σπίτια που γνωρίσαμε χτίστηκαν με πολύ κόπο και με τεχνικές που δύσκολα συναντάς σήμερα. Όπως εμείς τα γνωρίσαμε, έτσι θέλουμε να τα γνωρίσουν και οι επόμενες γενιές.Τα παλιά σπίτια, τουλάχιστον αυτά που βρίσκονται σε μια αρκετά καλή κατάσταση, να μην γκρεμιστούν. Αντίθετα να συντηρηθούν, για να υπάρχουν σαν αποδεικτικά στοιχεία για το πώς ήταν τα σπίτια στα παλιότερα χρόνια.
Ο Δήμος οφείλει να στηρίξει αυτήν την προσπάθεια ώστε να αναπαλαιωθούν, μέσα από προγράμματα χρηματοδότησης,  τα παλιά σπίτια (όσα απέμειναν).
Ο Σύλλογός μας να έρθει σε επαφή με τους κληρονόμους και αν γίνεται να αγοράσει κάποιο κτίριο και να λειτουργήσει ως λαογραφικό μουσείο ή πολιτιστικό κέντρο.

























































































Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου