Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2014

Απαράδεκτη η κατάσταση του οδικού δικτύου»


PDFΕκτύπωσηE-mail
http://www.agrinionews.gr/wp-content/uploads/2013/02/5.jpg
Για την απαράδεκτη και επικίνδυνη κατάσταση στο οδικό δίκτυο του ορεινού Θέρμου μίλησε η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ Αιτωλοακαρνανίας Ν. Φούντα. Πιο αναλυτικά:
«Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί, με πλείστες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, στο απαράδεκτο οδικό δίκτυο του Νομού Αιτωλ/νίας, τόσο σε εθνικό, όσο και σε επαρχιακό επίπεδο. Η κατάσταση αυτή υποβαθμίζει σημαντικά την καθημερινότητα των πολιτών, εγκυμονεί κινδύνους για την σωματική τους ακεραιότητα, ενώ αποκλείει το Νομό από την απαραίτητη αναπτυξιακή στόχευση.
Ιδιαίτερα στα ορεινά τμήματα του Νομού, η κατάσταση είναι τουλάχιστον απογοητευτική. Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλουν οι Σύλλογοι των Ορεινών Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Θέρμου, ο τόπος τους είναι η μοναδική περιοχή στην Δυτική Ελλάδα που δεν έχει ασφαλτοδρωμένους δρόμους.
Το δίκαιο αίτημα των κατοίκων των ορεινών περιοχών του Δήμου Θέρμου, υιοθέτησε η Βουλευτής Αιτωλ/νιας της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα και κατέθεσε ως αναφορά προς τα Υπουργεία Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Εσωτερικών το υπόμνημα των Συλλόγων των ορεινών τοπικών κοινοτήτων ζητώντας να εξεταστεί η δυνατότητα χρηματοδότησης, προκειμένου να ολοκληρωθεί και να αναβαθμιστεί η οδική υποδομή και διασύνδεση.
Οι κάτοικοι του ορεινού Θέρμου ζητούν το αυτονόητο: ένα επαρκές οδικό δίκτυο, ώστε να μπορούν να μετακινούνται με την στοιχειώδη ασφάλεια.
Οι ορεινές περιοχές της χώρας δεν μπορούν να λογίζονται ως β’ κατηγορίας. Παράλληλα, οφείλουμε ως Πολιτεία να μεριμνήσουμε ώστε κάθε περιοχή τέτοιου φυσικού κάλλους να μπορεί να προβάλλει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να εξαντλήσει τις αναπτυξιακές της προοπτικές».

Κυριακή 19 Οκτωβρίου 2014

«Οι λεωφόροι της ανάπτυξης» στην ορεινή Τριχωνίδα



Η εικόνα των επαρχιακών δρόμων που συνδέουν τις κοινότητες του Δήμου Θέρμου - «Ξεκομμένοι» από τον κόσμο
«Οι λεωφόροι της ανάπτυξης» στην ορεινή Τριχωνίδα
Κακοσυντηρημένοι χωματόδρομοι και έλλειψη πολιτικής βούλησης καταδικάζουν στην απομόνωση μια περιοχή με μεγάλες προοπτικές οικοτουριστικής ανάπτυξης
«Θα μπορούσε να νομίσει κανείς ότι βρίσκεται σε επαρχία του Αφγανιστάν». Με αυτά τα χαρακτηριστικά λόγια περιγράφει μέσα σε μία μόνο πρόταση ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, κάτοικος χωριού της περιοχής την κατάσταση των δημόσιων δρόμων στις ορεινές κοινότητες του δήμου Θέρμου. 75 χιλιόμετρα υποτυπώδους χωματόδρομου συνδέουν τους 17 οικισμούς των 9 τοπικών κοινοτήτων σε ένα τοπίο σπάνιας φυσικής ομορφιάς το οποίο όμως παραμένει ουσιαστικά απροσπέλαστο ακόμη και για τους ίδιους τους κατοίκους του. Επί δεκαετίες, οι προσπάθειες για να επιλυθεί το πρόβλημα διαδέχονται η μία την άλλη, από τη στιγμή όμως που δεν έχει εκφραστεί η κατάλληλη πολιτική βούληση, το έργο σκοντάφτει εσαεί στην έλλειψη πόρων.
Το μεγάλο πρόβλημα της οδικής πρόσβασης που εδώ και δεκαετίες καταδικάζει μια ολόκληρη περιοχή σε απομόνωση, κατέδειξαν με υπόμνημά τους οι Σύλλογοι Ορεινών Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου Θέρμου σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας, Χριστίνα Σταρακά. Στο υπόμνημά των Συλλόγων, γίνεται λόγος για στέρηση τις πιο βασικής υποδομής, του οδικού δικτύου το οποίο θα εξασφάλιζε όχι μόνο τη σύνδεση των κοινοτήτων με το Θέρμο, την έδρα του δήμου, αλλά και τη διασύνδεση μεταξύ τους. Λαμβάνοντας μάλιστα κανείς υπόψη ότι τα συγκεκριμένα χωριά όχι μόνο κατοικούνται από μόνιμους κατοίκους αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν αρχίσει να υποδέχονται μεγάλο αριθμό «επαναπατρισθέντων» κατοίκων ελέω κρίσης, το αίτημα γίνεται ακόμη πιο επιτακτικό.
«Πρόκειται για μια «σφήνα» ανάμεσα στην ορεινή Ναυπακτία και την Ευρυτανία», αναφέρει ο Νίκος Κωστακόπουλος, δημοτικός σύμβουλος του δήμου Θέρμου ο οποίος έχει ασχοληθεί όσο λίγοι με το θέμα εδώ και πολλά χρόνια. Ο ίδιος καταδεικνύει τις μεγάλες δυνατότητες οικοτουριστικής ανάπτυξης που υπάρχουν για την περιοχή, όπως ήδη συμβαίνει στη γειτονική ορεινή Ναυπακτία και Ευρυτανία, αλλά και την σκληρή πραγματικότητα, όπου ο ορεινός Θέρμος αποτελεί μια από τις τελευταίες περιοχές στην Ελλάδα που δεν διαθέτει ασφαλτοστρωμένο οδικό δίκτυο.
Πράγματι, τόσο η ομορφιά του τοπίου όσο και ο πολιτιστικός της πλούτος είναι ανεπανάληπτα, ενώ η απόσταση από το Αγρίνιο δεν είναι παρά λίγες δεκάδες χιλιόμετρα. Θα μπορούσε επομένως να αποτελεί ιδανικό προορισμό για την πρόσβαση στο βουνό, την ανάπτυξη οικοτουριστικών δραστηριοτήτων ή ακόμη και την κατασκευή εξοχικών κατοικιών. Από τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία χρόνια παρατηρείταιη επιστροφή πολλών κατοίκων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και να δώσουνε νέα πνοή ζωής στον τόπο, είναι άδικο όλη η περιοχή να είναι καταδικασμένη να φυτοζωεί.
Το θέμα φυσικά δεν είναι πρόσφατο και όλα αυτά τα χρόνια έχει γίνει πλήθος ενεργειών από πλευράς των κατοίκων αλλά και του δήμου Θέρμου για την βελτίωση της κατάστασης, χωρίς όμως να σημειώνεται κάποια πραγματική αλλαγή, αφού έως τώρα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο μικρές παρεμβάσεις. Για ένα ζήτημα για το οποίο αρμόδια είναι η Περιφέρεια, ο δήμος Θέρμου έχει αναλάβει με δική του ευθύνη και έξοδα να συντάξει όλες τις απαραίτητες μελέτες, ώστε το έργο ασφαλτόστρωσης των δρόμων να είναι ώριμο και να απομένει μόνο η εξεύρεση χρηματοδότησης ώστε να κατασκευαστούν τα τόσο απαραίτητα οδικά έργα.
Την αναγκαιότητα αυτή αναγνωρίζει φυσικά και η ίδια Περιφέρεια, ενώ το κόστος δεν είναι απαγορευτικό, καθώς δεν ξεπερνά τα 15-16 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα μπορούσε να διατεθεί τμηματικά με έναν ορίζοντα ολοκλήρωσης τετραετίας ή πενταετίας. Η υπόθεση «σκαλώνει» όμως στην δυσκολία ένταξης των έργων σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Όπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής όμως, μιας και η περίπτωση είναι τόσο ειδική, μιλάμε για ένα από τα τελευταία, αν όχι το τελευταίο μη ασφαλτοστρωμένο σημείο της Ελλάδας, θα μπορούσε να διατεθεί ειδικό κονδύλι από την Πολιτεία για το σκοπό αυτό. Σε επόμενη φάση, θα πρέπει να γίνει και η διασύνδεση με τις όμορες περιοχές της Ευρυτανίας και της Ναυπακτίας.
«Όλα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και πολιτικής πίεσης», λένε οι ίδιοι, οι οποίοι δεν είναι αποφασισμένοι να σταματήσουν τις ενέργειες που θα βγάλουν την περιοχή τους από τον μαρασμό. «Μερικές φορές αναρωτιόμαστε αν εμείς ζούμε σε κάποια άλλη Ελλάδα», λένε βλέποντας ότι λίγα χιλιόμετρα παραδίπλα, στην Ευρυτανία, ακόμη και το τελευταίο χωριό συνδέεται με ασφάλτινο δρόμο. Ίσως εκεί να υπήρξε η πολιτική βούληση, συμπληρώνουμε εμείς.
Κώστας Καρακώστας-http://sinidisi.gr/

Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Υ Π Ο Μ Ν Η Μ Α ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΩΝ ΟΡΕΙΝΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ (ΑΜΒΡΑΚΙΑΣ, ΑΡΓΥΡΟΥ ΠΗΓΑΔΙΟΥ, ΔΙΠΛΑΤΑΝΟΥ, ΔΡΥΜΩΝΑ, ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΗΣ, ΝΕΡΟΧΩΡΙΟΥ,ΚΟΣΚΙΝΑΣ, ΠΕΡΚΟΥ ΚΑΙ ΧΑΛΙΚΙΟΥ)

Κύριε Περιφερειάρχη, κυρία Αντιπεριφερειάρχη,
Κύριοι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Δυτικής Ελλάδας
Κύριοι Βουλευτές Νομού Αιτωλ/νίας
Ίσως να μη γνωρίζετε όλοι ότι η περιοχή των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου είναι η μόνη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας και της χώρας συνολικά που δεν έχει ασφαλτοστρωμένους δρόμους, άρα είναι η μόνη περιοχή που έχει καταδικαστεί σε μόνιμη απομόνωση χωρίς καμία αναπτυξιακή προοπτική.
Οι Τοπικές Κοινότητες Αμβρακιάς, Αργυρού Πηγαδίου, Διπλατάνου, Δρυμώνα, Κοκκινόβρυσης, Νεροχωρίου, Πέρκου και Χαλικίου με συνολικά 17 οικισμούς (Αμβρακιά, Αργυρό Πηγάδι, Θεοτόκος, Διπλάτανος, Κοσκινά, Αγία Τριάδα, Άνω Δρυμώνας, Αμπέλια, Κοκκινόβρυση, Άγιος Θεόδωρος, Νεροχώρι, Μελίγκοβα, Πέρκος, Νεροσύρτης, Δάφνη, Λαδικού, Χαλίκι) συνδέονται, ακόμα σήμερα, με την έδρα του Δήμου, το Θέρμο, αλλά και μεταξύ τους με ένα χωμάτινο οδικό δίκτυο και μάλιστα κακά συντηρημένο.
Όταν στην υπόλοιπη χώρα έχουν ασφαλτοστρωθεί όλοι οι δρόμοι, οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου στερούνται του δικαιώματος πρόσβασης στα χωριά και τα σπίτια τους, στερούνται την πιο βασική υποδομή, όπως όλοι συμφωνούμε ότι είναι οι δρόμοι.
Το πρόβλημα εμφανίζεται πιο οξύ σήμερα που πολλές οικογένειες ανέργων από τα μεγάλα αστικά κέντρα υποχρεώθηκαν να επιστρέψουν μόνιμα στα χωριά τους. Πώς θα κάνουν μια νέα αρχή, πώς θα αναπτύξουν επιχειρηματικές δραστηριότητες, πώς θα κινηθούν στο κέντρο του Δήμου για τις πιο βασικές ανάγκες, το γιατρό, το σχολείο, την αγορά; Πώς θα κινηθούν οι μόνιμοι κάτοικοι, πώς θα κινηθούν όλοι αυτοί, και είναι πολλοί, που επέλεξαν τα χωριά μας ως τόπο δευτερεύουσας ή εξοχικής κατοικίας, πώς θα αναπτυχθεί συνολικά μια περιοχή με τόσο πλούσιο, ομολογουμένως, φυσικό και πολιτισμικό πλούτο;
Κάνουμε σαν Σύλλογοι μια τεράστια προσπάθεια για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς, για την ανάδειξη του μοναδικού μας φυσικού πλούτου, για τη δημιουργία συνθηκών αναπτυξιακής προοπτικής της περιοχής μας ειδικά στον τομέα του οικοτουρισμού και σ’ αυτόν της εξοχικής κατοικίας, που η περιοχή μας διαθέτει πολύ μεγάλες προοπτικές.
2
Η αλήθεια όμως είναι ότι χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους, χωρίς πρόσβαση, η περιοχή μας δεν έχει καμιά προοπτική για οικονομική και κοινωνκή ανάπτυξη, είναι καταδικασμένη να φυτοζωεί.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του ο κ Περιφερειάρχης ανέφερε ότι προτεραιότητά του για τη νέα πενταετία, ανάμεσα στα άλλα θα είναι η «ανάπτυξη πολιτικών άρσης των κοινωνικών και οικονομικών ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων»
Θα συμφωνείτε ότι η κραυγαλέα ανισότητα στην πιο βασική υποδομή, τους δρόμους, συνεπάγεται και την οικονομική και την κοινωνική ανισότητα. Στερεί κάθε δυνατότητα για σύμμετρη ενδοπερειφερειακή ανάπτυξη.
Αναμένουμε, επομένως, οι κάτοικοι των ορεινών χωριών του Δήμου Θέρμου την ένταξη κατασκευής των δρόμων για τα χωριά μας σε αντίστοιχο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, για να ολοκληρωθεί η ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων που ενώνουν τα χωριά μας με το κέντρο, ώστε σε έναν ορίζοντα δυο – τριών χρόνων να μην έχει μείνει κανένα χωριό που να μην έχει πρόσβαση με ασφαλτοστρωμένο δίκτυο έστω και από μία διέξοδο σε πρώτη φάση. Το έργο από πλευράς μελετών είναι ώριμο, καθώς ο Δήμος Θέρμου έχει καλύψει ο ίδιος το κόστος εκπόνησης των απαραίτητων μελετών.
Εξυπακούεται ότι η προσπάθεια δεν μπορεί να τελειώσει εδώ, καθώς θα πρέπει σε επόμενη φάση να ασφαλτοστρωθούν όλοι οι δρόμοι που συνδέουν τόσο τις Τοπικές Κοινότητες μεταξύ τους όσο και την περιοχή μας συνολικά με τις όμορες περιοχές της Ευρυτανίας και της Ναυπακτίας, με τις οποίες αυτή συναποτελεί ενιαίο γεωγραφικό και οικονομικό χώρο, καθώς μόνο μ’ αυτόν τον τρόπο η απομονωμένη αυτή περιοχή θα βγει από το μαρασμό που είναι καταδικασμένη και θα ενταχθεί στο αναπτυξιακό γίγνεσθαι.
Θα θέλαμε να επιμείνουμε στην ανάγκη για μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς οι προηγούμενες προσπάθειες μέσα από τη Νομαρχία Αιτωλ/νιας και με τους δικούς της πόρους ή μέσα από το Πρόγραμμα «Πίνδος» πολύ μικρή παρέμβαση – βελτίωση απέδωσαν, ενώ χρόνος σπαταλήθηκε πολύς.
Οι δρόμοι αυτοί είναι μέρος του επαρχιακού δικτύου της χώρας, την ευθύνη των οποίων έχουν οι περιφέρειες. Κατά την προηγούμενη θητεία του ο κ. Περιφερειάρχης είχε αναγνωρίσει το δίκαιο του αιτήματος, αλλά είχε επικαλεστεί αδυναμία λόγω χρεών της περιφέρειας. Τώρα, που τα χρέη έχουν εξοφληθεί, θεωρούμε αυτονόητο ότι ήρθε επιτέλους η σειρά μας.
Θα θέλαμε να αναφέρουμε εδώ την περίπτωση της Ευρυτανίας η οποία είχε χωμάτινο δίκτυο, αντίστοιχο με το δικό μας, στην όμορη με τη δική μας περιοχή νότια - ανατολική πλευρά της. Και όμως η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, όπου ανήκει η Ευρυτανία, θέσπισε Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την περιοχή αυτή και ήδη ολοκληρώνεται, εν μέσω κρίσης, με 12.000.000 Ευρώ, ο δρόμος Καστανιάς - Προδρόμου - Ροσκάς.
3
Είναι επομένως, κύρια, θέμα πολιτικής βούλησης και προτεραιοτήτων.
Παρακαλούμε τον κ. Περιφερειάρχη και τους Περιφερειακούς Συμβούλους όλων των παρατάξεων να συζητήσουν στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα και να προχωρήσουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.
Επιπλέον, παρακαλούμε τους κ. Βουλευτές του Νομού για τη δική τους σχετική παρέμβαση, καθώς το αντίστοιχο οικονομικό κόστος πιθανόν να μην είναι δυνατό να αντιμετωπιστεί μόνο από την Περιφέρεια και να απαιτείται ενισχυτική παρέμβαση και από την κεντρική διοίκηση.
Για τα Δ. Σ. των συλλόγων. Οι Πρόεδροι

Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΜΒΡΑΚΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΖΥΓΟΥΡΗΣ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΡΓΥΡΟΠΗΓΑΔΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΔΡΥΜΩΝΙΩΤΩΝ
Η Πρόεδρος ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΜΠΑΜΠΑΤΣΙΚΟY
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΑΓΙΟΘΕΟΔΩΡΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΚΑΛΑΤΖΗΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΔΙΠΛΑΤΑΝΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΒΕΛΛΙΟΣ ΔΙΟΝΥΣΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΣΚΙΝΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ Σ. ΚΩΝ/ΝΟΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΙΩΤΩΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ
ο Πρόεδρος ΠΡΟΒΙΔΑΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΚΟΚΚΙΝΟΒΡΥΣΙΩΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ
ο Πρόεδρος ΜΠΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Για  το  Δ.Σ  του  Συλλόγου  ΝΕΡΟΧΩΡΙΤΩΝ-ΜΕΛΙΓΚΟΒΙΤΩΝ
ο Πρόεδρος ΠΑΠΑΚΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΠΕΡΚΙΩΤΩΝ
ο πρόεδρος ΣΤΡΑΓΓΟΣ ΠΕΡΙΚΛΗΣ
Για το Δ.Σ του Συλλόγου ΝΕΡΟΣΥΡΤΙΩΤΩΝ Η Πρόεδρος ΧΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑΓια το Δ.Σ του Συλλόγου ΧΑΛΙΚΙΩΤΩΝ
ο Πρόεδρος AΘΑΝΑΣΙΟΣ Κ ΡΙΣΒΑΣ 

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Ευρεία σύσκεψη σε λίγες μέρες στο Θέρμο και για το οδικό δίκτυο

10665181_803392553056276_4698265459709661411_n




O δήμαρχος Θέρμου Σπύρος Κωνσταντάρας επισκέφτηκε σήμερα την αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά και την ενημέρωσε για θέματα του Δήμου. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε την ερχόμενη Τρίτη στην έδρα του δήμου να γίνει ευρεία σύσκεψη για:
  1.  το ορεινό δίκτυο ,
  1. το δρόμο Ναυπάκτου – Θέρμου και
  1.  Θέρμου- Αγρινίου. 
θα συμμετέχουν:
  1.  η Χριστίνα Σταρακά 
  1. ,υπηρεσιακοί παράγοντες της Περιφέρειας και 
  1. ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Λύτρας.