Τετάρτη 18 Μαρτίου 2015

Στην τοποθεσία ‘’Θεοτικό’’

[...]
Το Θεοτικό αποτελεί ένα σπάνιο φυσικό γεφύρι μήκους περίπου 100 μέτρων που ενώνει την περιοχή του Δρυμώνα με την Κλοποτά και βρίσκεται σε υψόμετρο 590μ περίπου. Το σπήλαιο που έχει δημιουργηθεί κάτω από το φυσικό γεφύρι το διασχίζει εσωτερικά ο παραπόταμος του Ευήνου Φιδάκια, είναι εκπληκτικής ομορφιάς. Η οργιώδης βλάστηση της περιοχής που αποτελείται από αυτοφυή πλατάνια, κέδρα, πουρνάρια, φιλίκια, αριές, τσαπουρνιές κάνουν το σημείο μοναδικό. Η κατάβαση είναι μέτριας δυσκολίας αν και η τελική κάθοδος στην κοίτη του παραποτάμου θέλει αρκετή προσοχή και κάποιο βοηθητικό μέσο πρόσδεσης, όπως σχοινί μήκους 25 μέτρων περίπου. Η διάρκεια κατάβασης από την τοποθεσία Τούρλα που μπορείτε να αφήσετε το αυτοκίνητο σας, είναι 1 ώρα και 30 λεπτά και 2 ωρών ανάβασης εκ των οποίων ο μισός χρόνος είναι σε δασικό δρόμο.



Το μονοπάτι είχε σηματοδοτηθεί με κορδέλες σήμανσης και κόκκινα βέλη σε σταθερά σημεία. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη στάθμη του νερού στο εσωτερικό του, που εξαρτάται από τις βροχοπτώσεις που έχουν προηγηθεί και στην περιοχή της Ευρυτανίας που είναι οι πηγές του νερού που το διασχίζει. Σας επισημαίνουμε ότι από σημείο που περίπου ξεκινά το μονοπάτι και έως το ‘’Θεοτικό‘’ δεν υπάρχει καθόλου σήμα σε κινητά τηλέφωνα. Καλύτερη εποχή να το επισκεφτείτε είναι από τον Μάιο ως Σεπτέμβριο που η στάθμη του νερού συνήθως είναι χαμηλή και η θερμοκρασία του πιο μεγάλη και ίσως επιτρέψει στους πιο τολμηρούς να κάνουν μπάνιο και να το διασχίσουν. Τα βάθος του δεν είναι σταθερό και ίσως σε κάποια σημεία να ξεπερνά και το 1,5 μέτρο.
Το Θεοτικό αποτελούσε για τους γνώστες της περιοχής του Δρυμώνα ένα μοναδικό σημείο που όλοι το είχαν ακούσει ότι υπάρχει, αλλά λιγοστοί το είχαν επισκεφθεί και φωτογραφίσει. Η ετοιμολογία της λέξης προέρχεται πιθανόν από την μοναδικότητα και ομορφιά του σημείου που το δημιούργησε ο Θεός – Θεοτικό. Η ανάδειξη αυτού του σπάνιου γεωφυσικού φαινομένου ξεκινά συστηματικά τον Απρίλιο του 2007 όταν ο τότε πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Δρυμώνα μαζί με τον διαχειριστή του υπό κατασκευή site www.drymonas.gr και κάτοικο και γνώστη της περιοχής ξεκινούν την φωτογράφηση και προβολή του σημείου στο internet. Από τότε έως σήμερα το Θεοτικό το επισκέφτηκε δύο φορές ο ορειβατικός σύλλογος Θεσσαλονίκης και πολλοί φυσιολάτρες. Τον Ιούνιο του 2009 ομάδα εθελοντών κατοίκων της περιοχής προβαίνουν στον καθαρισμό και σήμανση του μονοπατιού ώστε να είναι προσβάσημο σε κάθε επισκέπτη. Έκτοτε μεμονωμένοι ιδιώτες προσπαθούν να αναδείξουν με κάθε τρόπο αυτή την τοποθεσία ιδιαίτερου φυσικού κάλους, μιας και οι φορείς αδιαφορούν για οποιαδήποτε, στοιχειώδη ανάδειξη του σημείου που θα αποτελούσε σημείο αναφοράς για την περιοχή του Θέρμου.

Περισσότερες πληροφορίες για την πρόσβαση στην περιοχή μπορείτε να βρείτε στο www.drymonas.gr και στον τουριστικό οδηγό Δρυμώνα στο link: http://www.drymonas.gr/Nea_Anakinosis/2010/touristikos_odigos_2010.htm
nafpaktianews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου