Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2018

Χαλικιώτες πεσόντες ήρωες το 1940

Κατά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο (Ελληνοϊταλικό , Ελληνογερμανικό πόλεμο & Μέση Ανατολή) οι Έλληνες Στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους ή αγνοούνται μέχρι σήμερα, είναι 15.557.
Οι 13. 253 Ηρωικοί Έλληνες Στρατιώτες χάθηκαν στη διάρκεια του Ελληνοϊταλικού πολέμου με την συντριπτική πλειοψηφία, εντός της αλβανικής επικράτειας .
Το ιστορικό ΟΧΙ του 1940 έγινε σύνθημα, μετουσιώθηκε σε πράξη αντίστασης και μαζί με την ιαχή ΑΕΡΑ, έγιναν η κινητήριος δύναμη των ηρωικών μας φαντάρων όπου στα βουνά και στα φαράγγια της Β. Ηπείρου και της Αλβανίας, ανέτρεψαν, καταδίωξαν και κατατρόπωσαν τις ορδές των Ιταλών.
Όμως λίγοι από τους πεσόντες είναι ενταφιασμένοι σε κάποιο νεκροταφείο, ενώ διάσπαρτα και εγκαταλειμμένα οστά Ελλήνων Στρατιωτών, υπάρχουν σε πλαγιές, βουνά και δάση.
Η Διεύθυνση Ιστορίας Στρατού έκδωσε το βιβλίο «ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΝΕΚΡΟΙ 1940 -1945» , όπου κατέγραψε και έφερε στο φως, όλους τους Έλληνες Αξιωματικούς και Στρατιώτες που σκοτώθηκαν ή αγνοούνται, όπου ανάμεσα τους είναι και αρκετοί Αιτωλοακαρνάνες.
Από κάθε γωνία της Αιτωλοακαρνανίας Αγρότες, Ψαράδες, Τσοπάνηδες, Δάσκαλοι, Έμποροι, έτρεξαν στο πρόσταγμα της πατρίδας μας όπου τους καλούσε να την υπερασπίσουν με τους περισσοτέρους να καταταχτούν στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων Μεσολογγίου και διασπαστήκαν στα τρία τάγματα ( I/39, ΙΙ/39, ΙΙΙ/39). Στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού του ΓΕΣ υπάρχει βάση δεδομένων στην οποία είναι δυνατή η αναζήτηση των πεσόντων του Ελληνοϊταλικού Πολέμου (και των πολέμων που ενεπλάκη η χώρα μας γενικότερα) μέσω ειδικής μηχανής/ φόρμας αναζήτησης, την οποία μπορείτε να βρείτε εδώ https://dis.army.gr/el/content/search-casualties

Με αφορμή την ιστορική επέτειο του «ΟΧΙ» να μην ξεχνάμε τους Χαλικιώτες πεσόντες ήρωες για την πατρίδα το 1940.

Τσίκνας Δημήτριος του Νικολάου, 
Στρατιώτης. Υπηρετούσε στο 39ο Σύνταγμα Ευζώνων, φονεύθηκε στο ύψωμα Δόντι (ΝΑ Τεπελενίου) στις 7 Μαρτίου 1941.

Ρισβάς Κων/νος του Δημητρίου.
Υπηρετούσε στο 42ο Σύνταγμα Ευζώνων πέθανε στο Σ1 πεδινό χειρουργείο στις 30 Μαρτίου 1941





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου