Απόκουρο. Παλαιότερη ονομασία της ορεινής περιοχής στα ΒΑ της λίμνης Τριχωνίδας, στον νομό Αιτωλοακαρνανίας. Οριζόταν από τους ποταμούς Αχελώο και Εύηνο, το όρος Παναιτωλικό και τη λίμνη Τριχωνίδα και σήμερα ονομάζεται επίσημα Θέρμο (βλ. λ.). Ωστόσο, μελετητές της ιστορίας συνδυάζουν την ύπαρξη ενός αρχαίου λαού της περιοχής, των Κουρητών (Στράβων, Ι’ 45 1 § 5), με την ονομασία των κατοίκων της επαρχίας των Αποκουριτών. Οι Κουρήτες (βλ. λ.) κατοικούσαν στην περιοχή μαζί με τους Ευρυτάνες, τους Αγραίους και στους Οφιείς γύρω από το Θέρμο, κέντρο της αρχαίας Αιτωλίας.
Στα χρόνια της τουρκοκρατίας το Α. είχε περίπου 3.000 κατοίκους, οι οποίοι ζούσαν σε 20 χωριά και οικισμούς. Υπαγόταν εκκλησιαστικά στη μητρόπολη Ναυπακτίας. Στη διοικητική μεταβολή που ακολούθησε τα πρώτα χρόνια μετά την Επανάσταση (1836), η επαρχία Α. αποτέλεσε μέρος της γενικής διοίκησης Καρπενησίου-Κραβάρων και Α. Στον νέο διαχωρισμό που έλαβε χώρα δέκα χρόνια αργότερα, η επαρχία Α. καταργήθηκε και διαμοιράστηκε ανάμεσα στις επαρχίες Ναυπακτίας και Τριχωνίδος. Έως το 1932, η περιφέρεια ονομαζόταν Κουρήτις. Σήμερα, υπάγεται διοικητικά στον δήμο Θέρμου.
Στην περιοχή υπήρχαν πολλά μοναστήρια που άκμασαν στα χρόνια της τουρκοκρατίας, όπως αυτά της Αγίας Παρασκευής, της Μυρτιάς και του Παντοκράτορα.
ΠΗΓΗ: http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=8602:apokoyro
ΠΗΓΗ: http://www.ygeiaonline.gr/index.php?option=com_k2&view=item&id=8602:apokoyro
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου